Otomatik sürücü teknolojilerimiz gelişiyor ancak henüz tamamen otonom olmak üzere piyasaya sürülmüş bir araca sahip değiliz. İnsanların otonom teknolojilere güvensizliği ve alt yapı yetersizliği sebebiyle bu teknolojinin yayılma hızı beklenenden yavaş diyebiliriz.

Birçok yeni nesil şirketin yatırım alanı olan otonom araç piyasasına İsveç’ten Volvo dışında bir yatırım da var. İsveç’li girişimin yeni tanıttığı araç bu durumu biraz değiştirecek gibi. Çünkü T-pod ismi verilen yeni kamyonet, bir sürücü kabinine sahip olmayacak ve tamamen otomasyon veya uzaktan kontrolle ilerleyecek.

2020’ye kadar Helsinborg-Göteborg arasındaki seferlerine başlaması planlanan ve 200 araçlık bir filo olarak düşünülen T-pod’ların 200 kilometre gidebileceği ve tamamen yüklendiğinde (15 palet) 20 ton ağırlığa sahip olacağı belirtilmiş.

Filo kurulduğunda 400.000 arabanın sebep olduğu karbon dioksit emisyonuna eşit düzeyde bir temizlik sağlaması planlanıyor.

Elektrikli olması sayesinde hava kirliliğini azaltacak olan araç, şoför ihtiyacının tamamen ortadan kalkacak olması sebebiyle de ekonomik anlamda fayda sağlayacak. Çünkü, uzaktan kontrol sistemi sayesinde kumandadaki kişi birden fazla aracı aynı anda kontrol edebilecek.

Taşımacılıkta otonom teknolojilerine yatırım yapan birçok otomobil markası olduğunu biliyoruz. Hatta ülkemiz de de üretim yapan Ford’un bu konuyla yakından ilgilendiğini belirtmeden geçmeyelim.

Yayınlanan bir rapora göre 2030 itibariyle otonom araçlardan dolayı şoför ihtiyacı %50 ile %70 arasında azalacak ve Amerika ile Avrupa’da yaklaşık 6.4 milyon sürücünün 4.4 milyon kadarı işsiz kalacak.

Aynı raporda yer alan bir senaryoya göre ise; otomasyonun yükselişi yeni sürücü adaylarını vazgeçirse bile mevcut sürücülerden yaklaşık 2 milyonu işinden olmuş olacak.

Kaynak ve ileri okuma: TheVerge

 

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.