Nanyang Teknoloji Üniversitesi ve Harvard Chan Halk Sağlığı Okulu biyolojik olarak parçalanabilen, sürdürülebilir ve insanlara zararlı mikropları öldüren akıllı bir gıda ambalaj malzemesi geliştirdi. Bu ambalaj, taze bir meyvenin raf ömrünü iki ilâ üç gün uzatabilme kapasitesine sahip olabilir.
Nasıl çalışıyor?
Akıllı gıda ambalajı, doğal antimikrobiyal bileşiklerden oluşan bir kokteylle aşılanmış zein, nişasta ve diğer doğal olarak türetilmiş biyopolimerler adı verilen bir tür mısır proteininden yapılıyor. Bunlar arasında ek olarak kekik yağı ve turunçgillerde yaygın olarak bulunan sitrik asit de bulunuyor.
Süreç içerisinde yapılan laboratuar deneylerinde ambalaj zararlı bakterilerden kaynaklanan nem veya enzimlerdeki artışa maruz kaldığında, yapısındaki liflerin doğal antimikrobiyal bileşikleri saldığı gözlemleniyor. Sonuç olarak ambalajın E. coli ve Listeria gibi yiyecekleri bozan bakterileri de öldürdüğü tespit ediliyor.
Ambalaj yalnızca ek nem veya bakteri varlığına yanıt olarak gerekli küçük miktarlarda antimikrobiyal bileşikleri salacak şekilde tasarlanmış. Bu tasarım ambalajın birkaç maruziyete dayanabilmesini sağlıyor. Bileşikler gıda ürününün yanı sıra ambalajın yüzeyinde büyüyen herhangi bir bakteriyle mücadele ettiğinden yemeye hazır gıdalar, çiğ et, meyve ve sebzeler tazeliğini koruyor.
Araştırma sırasında yapılan bir deneyde, akıllı ambalaja sarılmış çilekler sadece dört gün boyunca taze kalan ana akım plastik kutuların muadillerine kıyasla, küflenmeden önce yedi gün boyunca taze kaldığı gözlemlenmiş.
NTU ve Harvard Chan Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları akıllı ambalajın toksik olmayan ve çevre açısından güvenli nanomalzemeler geliştirmeye olanak tanıyacağına vurgu yapıyor.
Daha önce Besinlerimizdeki Mikroplastikler adlı içeriğimizde tek kullanımlık plastiklere çözüm olarak geliştirilmiş, yerel atık sebzelerden üretilen Scoby adlı biyolojik malzemeli ambalajdan bahsetmiştik. Sürdürülebilir gıda teknolojisi çözümlerini teşvik etme çabalarının bir parçası olan bu gelişmiş gıda ambalaj malzemesi, insanlığın bazı acil büyük zorluklarını ele almak için sürdürülebilir çözümler sunmak açısından faydalı görünüyor.
Kaynak: NTU