Britanya merkezli, dünyanın tek trafiğe açık Formula 1 tipi (süper otomobil) aracını üreten Briggs Automative Company, yani BAC, üretim sürecindeki 3. Parti şirket ihtiyacını en aza indirmek, hem üretimi daha da hızlandırmak hem de prototip üzerinde daha özgürce değişiklik yapabilmek için 3B yazıcıları kullanmaya yöneldi.

Otomotiv sektöründe 3D Yazıcı

3DGBIRE ile yapılan anlaşmadan sonra hem 3DGBIRE mühendisleri hem de Ultimaker mühendislerinin katılımı ile birlikte Mono R isimli model ortaya çıktı. Yeni Mono R modelinin 40’tan fazla parçası 3B yazıcı ile üretildi ve eski Mono modeline göre 25 KG daha hafif bir araç ortaya çıktı.

 

“Bir şeyler yaratmamıza ve birkaç saat içinde test etmeye hazır olmamıza izin veriyor, BAC için oyun değiştirici bir olay, muhteşem.. Ar-Ge’den prototiplemeye ve son kullanım parçalarına kadar üretimin tüm alanlarında zaten kullanıyoruz. Ayrıca belirli parçalar için maliyet tasarrufları üzerinde büyük bir etkisi oldu.  Örneğin yan aynalarımızın maliyet bedeli 60£ idi, şimdi bunları sadece 10£ toplam maliyetle iki parça halinde basabiliyoruz. 3B Baskı gerçekten BAC için bir esin kaynağı oldu. ”

-Adam Mughal: 3B Tasarımcı – Briggs Automotive Company (BAC)

 

40 parçası 3B yazıcıdan üretilen Mono R daha yüksek performanslı, daha hafif ve Mono modelinin daha gelişmiş ikonik bir versiyonu olarak tanıtılıyor. Tüm bu avantajlarının yanında hem prototipte değişiklik yapma özgürlüğü hem de maliyetin daha az olması ise cabası.

supercar mono R, 3d printed parts, otomotiv sektöründe 3b yazıcı
Süper otomobil (supercar) Mono R’nin 3B baskı parçaları

Üretim yapan firmalar 3B yazıcıları tercih etmeye başladılar. Çünkü yan ayna gibi parçaları 3. parti üreticilere ürettirdiklerinde; ürünün üretime gönderilmesinden, şirketin eline tekrar ulaşmasına kadar geçen süre ortalama 1 haftayı buluyor. Bu da 1 hafta sonra ulaşan ürünün tasarımında değişiklik yapmak isteyen ekibin tekrar en azından 1 hafta beklemesi anlamına geliyor. Bunun yanı sıra, üretimi yapan şirketin ise bu aynalara özel bir kalıp üretmesi ve üretim bandını bu ürüne özel olarak hazırlaması gerekiyor.

Geleneksel üretim yöntemleri ile karşılaştırıldığında, 3B yazıcı kullanan bir otomotiv firması istediği yan aynanın prototipini en fazla 1 gün içerisinde basarak deneyebiliyor ve daha sonra tercihe göre seri üretime gönderebiliyor veya 3B yazıcıdan çıkan aynayı son ürün olarak kullanabiliyor.

3B yazıcıların hızlı ve kişiselleştirilmiş üretim imkanı vermesi, coronavirus karantinası gibi zamanlar başta olmak üzere, yakın gelecekte evlerimizde önemli bir yer edinmesi beklenebilir.

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir