Belli kurallara ve tekniklere uyularak yapılan, bedensel gelişmeye yararlı, eğlenmek ve yarışmak amacı da bulunan beden hareketlerinin tümüne spor ismi veriliyor.

Bugün eğlence dünyasında büyük bir yer kaplayan spor dallarından özellikle futbol ve basketbol hayatımızda önemli bir yere sahip. Dünya üzerinde 1 trilyon dolarlık bir pazara sahip olan spor endüstrisinde yeni yeteneklerin çıkışı, kazandığı paralar ve farklı sektörlere kanalize olması biz takipçilerin pek de müdahil olamadığı ve uzaktan iç çektiği; çocukken hayalini kurduğu bir ‘gerçeklik’.

Mevcut sistemde keşfedilmeyi bekleyen genç sporcular; ya iyi bir takımın altyapı yetkililerinin dikkatini çekerek kariyer basamaklarını çıkmak zorunda ya da iyi bir menajere sahip olarak henüz kariyerinin başlarında iyi şanslara sahip olmak. Bir diğer alternatif ise yıllarca çok fazla emek sarf ederek keşfedilme şansına erişmeyi beklemek.

Blockchain temelli bir girişim olan Globatalent tam da bu noktada sporcuları, yatırımcıları ve sporseverleri bir araya getiren bir platform vaat ediyor. Yatırımcıların ve sporseverlerin kulüplere ve sporculara yatırım yapmasını sağlayan sistem; yatırım alan sporcunun gelecekte kazanacağı tüm gelirlerden belirli payların hisse sahiplerine aktarılacağını söylüyor. Bu aslında günümüzde internet kültürü sayesinde blockchain olmadan da yapılabilecek bir ‘borsa’ aslında ancak blockchain ile katılan şeffaflık ve kişiden kişiye transfer avantajları sayesinde blockchain fark kazanıyor. 17 yaşındayken milyonlarca tl yatırım alan bir futbolcu; kazanacağı yıllık ücretler, reklam geliri ve daha farklı imaj gelirleri ile birlikte 25 yaşında yatırımcılarına hala gelir getiriyor olacak ve bu noktada futbolcunun edineceği tüm gelirlerin blok zinciri sisteminden geçecek olması da yatırımcıların hakkını [tooltip tip=”(Bu detay Globatalent tarafından verilmemiş. Ancak gelecekte Globatalent veya başka bir girişim tarafından, dünyadaki blockchain ekosistemi de genişledikten sonra- kesinlikle sağlanacak bir özellik olacaktır. Zira blok zincirinin en büyük avantajı bu.) “]koruyacak[/tooltip].

Blok zinciri; peer to peer (Eşten eşe) yapısı sayesinde 3. Parti bir uygulama veya kişiye ihtiyaç duymadan direkt olarak futbolcudan yatırımcıya bilgi veya değer transferini mümkün kılacak. Bunu örneklendirmemiz gerekirse Facebook’u ele alabiliriz. Bugün Facebook üzerinden arkadaşımıza attığımız her mesaj önce Facebook’un serverlarına gidiyor sonra oradan arkadaşımıza ulaşıyor. Yani burada Facebook 3. Parti oluyor ve bilgilerimizi elinde tutmuş oluyor. Ancak Facebook blockchain sistemi kullanıyor olsaydı bizim mesajımız direkt olarak arkadaşımıza ulaşacaktı ve kriptolanmış bir şekilde dünya üzerindeki binlerce belki milyonlarca serverda tutulacaktı.

Özetle sporun kickstarter’ı diyebileceğimiz Globatalent; Deportivo Alaves, Baskonia gibi spor kulüpleri ve Maurice Evans, Dani Clos gibi sporcular tarafından destekleniyor. Geçtiğimiz aylarda Luis Suarez tarafından da desteklenen projenin web sitesinde şu an Suarez hakkında hiçbir bilgi yok.

Spor endüstrisini tamamen dönüştürme potansiyeline sahip olan blockchain sayesinde futbolcuların sponsoru, reklamvereni veya destekçisi sadece zenginler veya şirketler değil aynı zamanda sporseverler de olabilecek. Bu da sporcuların daha halkla iç içe olacağı anlamına geliyor. Blockchainin karşımıza getirdiği ‘demokratik internet’ kelimesi, sporda da anlam kazanabilir.

Not: Globatalent; tarafımızdan, blockchain teknolojisinin nasıl kullanılabileceğine dair bir örnek olarak, yüzeysel araştırma ile derlenen bilgilerle sunulmuştur. Yatırım tavsiyesi değildir.

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir