Geçtiğimiz yıllarda satranç turnuvaları, video oyunları ve daha birçok yarışmalarda üstünlüğünü gösteren yapay zekâ; spor dünyasında da yerini gittikçe genişletiyor. Antrenörlere ve teknik direktörlere uzun süredir veri analizi sağlayarak yönlendirmeler yapıyor. Bu yönlendirmeler maça/yarışa hazırlıkta kişisel gelişim ve takım stratejisi; maç/yarış sırasında ise stratejik destek ve kazaları önleme gibi desteklerde bulunuyor.
Maç/Yarış Analizleri Nasıl Yapılıyor?
Bilgisayarlı Görü (Computer Vision)
Gözlerimizle gördüklerimizi ayırt edebilme özelliğimizin bilgisayarlara öğretilmesi ile oluşturulan Bilgisayarlı Görü (Computer Vision) sistemi, bilgisayarların nesneleri görerek ayırt edebilmesini ve gruplayabilmesini sağlıyor. Bu sistemin kullanılmasındaki amaç, genel olarak dijital görüntülerin içeriğini anlamlandırmak ve buna uygun işlem gerçekleştirmek oluyor.
- Peki ya bu teknoloji sporda nasıl kullanılıyor?
Maçlar için kurulan bilgisayarlı görü sistemleri, koçların veya ekiplerin daha iyi stratejik yönlendirmeler yapabilmesi için oynanılan maçın ayrıntılı bir analizini oluşturuyor, verileri topluyor ve sınıflandırıyor. Bu sayede oyuncuların zayıf ve güçlü yönleri saptanarak hem maç sırasında hem de sonra oynanacak maçlar için stratejiler geliştiriliyor.
Maç sırasında gerçek zamanlı analiz yapılabilmesi için yapay zekâ sistemleri, en az 3 kamera veya canlı yayın kameralarına bağlanarak verileri alıyor. Bu verilerle oyuncuların koordinatlarını ve pozisyonlarını saptayarak hız parametreleri veya oyuncu hareketi analizleri çıkarıyor. Bu, takım koçlarının aynı anda yapmaları mümkün olmayan analizleri yapabilmelerini sağladığı için hem oyunculara hem de direktörlere zaman kazandırıyor.
Motor Sporları ve Yapay Zekâ Analizi
Formula 1 motor sporu yarışları yapay zekâ analizini kullanan spor dallarında ilk sırada yer alıyor. Kullanılan mekanizma sadece araçların pozisyonlarını değil, her küçük hareketini takip edebiliyor. Yapay zekâlar kullanılmadan gerçek zamanlı olarak bu etkinliğin tam analizi imkansız olduğu için her yarıştan önce ve yarış sırasında olası senaryoların simülasyonu oluşturulması gerekiyor. Bu sistem sayesinde strateji uzmanları pit stoplar (yarış sırasında araç ve sürücü ihtiyaçları için pit alanına giriş) için doğru zamanı seçebiliyor ve rakipleri geçmek için fırsat ararken yardım alabiliyor.
NASCAR motor sporu yarışları da aynı şekilde bir süredir bu sistemi hâlihazırda kullanıyor. Eskiden fauller, çok sayıda ekrandan görüntülenen video tekrarlarından manuel olarak takip ediliyordu. Fakat manuel takip, şu an olduğundan çok daha büyük bir ekip gerektirirken saptanan faullerin tartışılabilirliği de ayrı bir sorun oluyordu. Bu sorunu çözmek amacıyla, Microsoft’un ürünü olan Windows 10 tabanlı ve 46 Sony Ipela kameraları gerektiren bir yapay zekâ sistemi faul takibi için entegre edildiğinden beri faul takibinde zamanlama, skor tablosu, pozisyon takibi, geçmiş veri takibi ve analizler yapay zekâ tarafından eş zamanlı yapılabiliyor.
Sadece faul takibi ve strateji analizlerinden bahsetmek eksik kalır; çünkü motorsporlarının karanlık yanı olan ölüm tehlikesi, minimuma indirilmesi gerekilen ilk durum oluyor. Tabii bunun için de yapay zekâ yardımıza koşuyor. Sürücülerin risk altına girmemesi için araçlardaki arıza veya bozuklukları tespit edebilen bir sinir ağı önceden devreye giriyor. Bu sistem, farklı anlarda binden fazla araç tanımlayabilme özelliğine sahip olduğu için sürücülerin güvenliği açısından çok önemli bir rol oynuyor.
Toparlamak gerekirse spor dünyası, birçok alanda yapay zekâ desteğiyle genişlemeye açık olup teknolojiye entegre bir biçimde gelişmeye devam ediyor. Bu süreçte can güvenliğinden faul saptanmasına kadar birçok özellik ile tanıştık, kim bilir bizi daha neler bekliyor!