Pandemi ile birlikte hayatımızda birçok şey değişirken çalışma hayatı da bundan nasibini aldı. Büyük firmaların birçoğu çalışanlarının uzaktan çalışmasına izin verirken bazı firmalar çalışanlarını ofise geri dönmeleri konusunda bilgilendirmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile çalışanlarının istemedikleri sürece ofise dönmek için zorlamayacaklarını açıklayan Google, pandemi sonrası çalışma koşullarının her çalışan için uygun olmadığını belirtiyor. Ancak her firma Google gibi çalışanlarına iş yerine gelmeme gibi bir seçenek sunmuyor veya sunamıyor. Bu konuda çalışmalarda bulunan İsrailli bir girişim, iş yeri tavanlarına monte edilmiş akıllı sensörleri kullanarak sosyal mesafeyi korumaya yardımcı olacaklarını düşünüyor.

PointGrab Bizlere Ne Sunuyor?

PointGrab isimli sensör pandemiden önce ofis içi ergonomiyi ve çalışanların ofisi daha efektif bir şekilde kullanabilmesini sağlamak için geliştirilmeye başlanmıştı ancak pandemi ile birlikte bu işlevlerinin önüne sosyal mesafeyi korumak geçti. Yaklaşık bir duman alarmının boyutunda olan sensör ofisler, oteller ve restoranlar dahil olmak üzere binalardaki kişilerin tam sayısını ve konumunu kaydedebiliyor. Kayıtlı kullanıcı dışında binaya bir giriş olduğunda uyarı verebilen ve anlık insan sayısını ölçen PointGrab, belirli bölgelerde uygulanacak yeni koranavirüs önlemlerinde kullanılabilir.

Şirketin ilk müşterilerinden biri, sistemi geçen yıl ana merkezini Londra ofisine taşıyan denetim ve vergi firması Deloitte oldu. PointGrab’ın sensörleri, masaların ve paylaşılan alanların kullanılabilirliğini gerçek zamanlı olarak göstermek için binadaki ekranlara bağlandı. PointGrab CEO’su Doron Shachar, Deloitte’un %30 daha fazla insanı %3 daha az alana sığdırmasına yardımcı olan bir dizi yenilikten biri olduğunu söylüyor.

PointGrab pandemi ile değişen talepler doğrultusunda sensörü şimdiki koşullara uyarladı, böylece sensörler insanların ne kadar uzakta olduklarını ve bir binanın etrafında tek yönde seyahat edip etmediklerini takip ederek sosyal mesafeyi izleyebiliyor.

PointGrab Sosyal Mesafe Sensörü

Sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları sunuyor

Ofis yöneticileri, örneğin, iki kişi 30 saniyeden fazla iki metreden daha yakın olduğunda uyarılar ayarlayabilir. PointGrab’in sosyal mesafeye uyulmadığını yakaladığında nasıl bir uyarı veya alarma vereceğine firmalar kendileri karar verebilir. İsteyen firmalar PointGrab ile entegre çalışacak bir yapay zekâ uygulaması geliştirerek ekiplere uyarı verebilir ya da tüm binaya alarm verebilir. Diğer şirketler soruna farklı yaklaşımlar geliştirdi. Örneğin ABD teknoloji şirketi Camio, çalışanların birbirine ne kadar yakın olduğunu ve maske takıp takmadıklarını takip etmek için güvenlik kameralarıyla çalışan görüntü algılama yazılımı kullanıyor.

Sensörler, gayrimenkul hizmetleri şirketi Cushman & Wakefield tarafından çalışanları sosyal mesafeyi uygulamaya teşvik etmek için yaratılan [tooltip tip=”Cushman & Wakefield firmasının ofislerinde çalışanlarının birbirinden 6 feet yani yaklaşık 180 cm mesafede olmasını sağlamaya çalıştığı projenin adı”]6 feet office”[/tooltip] konseptine dahil edildi. Şu anda Hollanda’daki bir üniversitede ve Belçika’daki bir inovasyon merkezinde bu şekilde kullanılıyor.

Sosyal mesafe hayatımıza yeni giren bir kavram olsa da PointGrab, daha şimdiden Coca-Cola, Facebook ve Dell gibi büyük firmaların ofisleri de dahil olmak üzere çalışma alanlarını daha sağlıklı ve güvenli bir hale getirmek için 10.000’den fazla sensör dağıttı. Çalışanlar izlenme fikrinden hoşlanmayabilir, ancak PointGrab hiçbir görüntü veya tanımlayıcı özellik kaydedilmediğini söylüyor. Bunun yerine, her çalışan bir kontrol panelinde anonim bir nokta olarak gösteriliyor.

Shachar, “Sensör insanların mahremiyetini ihlal etmiyor.”

Gizlilik, PointGrab’ın ortak olduğu birçok tesis yönetimi hizmeti ve yazılım sağlayıcısı için önemli bir husus. Bir bina yönetimi yazılımı sağlayıcısı olan Spacewell, kısmen verileri anonimleştirme yeteneği nedeniyle PointGrab’ın teknolojisini akıllı bina platformuna dahil etmeyi seçti.

Spacewell Genel Müdürü Adrian Weygandt CNN Business’a, “Sağlık hizmetleri şirketleri ve finansal hizmet sağlayıcılarla çok iş yapıyoruz, bu nedenle cihazdan çıkan herhangi bir görüntünüz veya veriniz olmadığından emin olmak çok önemli” dedi. Çalışanların ofise geri dönmesi için akıllı sensörler tek başına yeterli olmayabilir, ancak Shachar şirketlerin ilk adımı atmalarına yardımcı olabileceğine inanıyor. Shachar, “Sosyal mesafe kurallarına gerçekten uymak için ihtiyacınız olan şey tam olarak PointGrab” diyor.

PointGrab ve benzeri sensörler, pandemi sonrası büyük bir yenilenmeye giden iş dünyasının yeni ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Duman algılama sensörlerine benzer bir şekilde çalışacak olan PointGrab ile şirketlerin büyük bütçeler ayırmadan çalışma yerlerini ve koşullarını iyileştirmesi mümkün görünüyor. Çalışanların verilerini anonimleştirmesi ve PointGrab’a gelen uyarıya nasıl tepki verilebileceğinin özelleştirilebilir olması bu sensörü şu anda rakipsiz olduğu çalışma yerlerinin güvenliğinde kalıcı hale getirebilir.

Kaynak: CNN

Share:

administrator

1997 İstanbul doğumlu olan Kemal Berk, İTÜ Ekonomi bölümünde eğitimini sürdürüyor. Estetik açlığını Avrupa Sineması ve Müziği ile doyurmaya çalışmasının yanı sıra felsefe, nöroloji, dinler tarihi ve iktisat konularında okumalar yapmayı seviyor. Öğrenmeye ve gelişmeye yönelik durdurulamaz bir arzuya sahip olması, onu üretken ve verimli olmak için teşvik ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir