2021’in aralık ayında Meta’nın Horizon Worlds ve Horizon Venues platformlarını Amerika ve Kanada’daki 18 yaş üstü kullanıcılarına açmasıyla birlikte sunduğu metaverse deneyimleri şekillenmeye başladı. Bu durum ütopik birçok fırsatla birlikte kullanıcıların güvenliğini ihlal eden distopik deneyimleri de beraberinde getirdi. 

Siber Güvenlik

İnternette geçirdiğimiz zamanın bizleri tehdit edecek nitelikte olmaması çok önemli. Bu durumu sağlayan siber güvenlik disiplini genellikle bilgisayarımıza giren virüsleri engellemeye indirgense de aslında geniş hakları kapsıyor. Siber güvenlik protokollerinin sağlamakla yükümlü olduğu haklarımıza tarafların akıl ve beden sağlığını koruyabilmek örnek verilebilir. 

Metaverse’te Güvenlik İhlali

Geçtiğimiz aralık ayında Horizon Worlds’te zaman geçirmekte olan bir kullanıcı kendisine sarkıntılık edildiğini şöyle duyurdu:

    “Cinsel istismar normal internette de hafife alınacak bir olay olmadığı gibi sanal gerçeklik durumu daha da ağır hale getiriyor. Dün akşam sadece taciz edilmedim, aynı zamanda bu davranışa müdahale etmeyerek durumu destekleyen insanlar da vardı. Böyle bir davranışın desteklenmesi beni Plaza’da yalnız hissettirdi”

Bu paylaşımdan da anlaşılabileceği üzere siber güvenliğin ve bizlerin müdahale etmesi gereken durumlar var:

  1. Cinsel istismar gibi ağır bir suç henüz Horizon Worlds tüm dünyaya açılmadan, kısıtlı sayıda insan arasında bile gerçekleşebiliyorsa platformlar tüm dünyaya açılmadan şirketlerin kişilerin özgürlüğünü ve güvenliğini sağlayacak çözümler bulması gerekiyor.
  2. Hangi ortamda gerçekleştiği fark etmeksizin topluluk olarak böyle durumlara seyirci kalmamamız gerekiyor.

Metaverse’te Kişisel Güvenlik

Olayın gerçekleştiği Horizon Worlds’ün çatı şirketi Meta konuyla ilgili önlem alacağını ve avatarların görünmez kişiselleştirilmiş balonlarında olacağını söyledi. Bu balonların kişilerin hem güvenliklerini hem de özgürlüklerini sağlaması öngörülüyor. Bariyerler kişiler arası 125 cm mesafeyi korurken çak yapmak veya dirsek selamı gibi hareketlere izin veriyor. Her avatar zorunlu olarak bu güvenlik bariyerlerini kullanmak zorunda. Düzenleyici şirket Meta sanal gerçekliğin herkes için olduğunu ve herkesin güzel deneyimleri hak ettiğini savunuyor.

Seyirci Kalma!

Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın her yerinde karşılaştığımız zorbalık örnekleri siber dünyada da karşımıza çıkabiliyor. Fakat seyirci kalıp hiçbir şey yapmadığımızda bu durumu meydana getiren kişiyi desteklemiş oluyoruz. Yazının üst kısmındaki alıntıda da belirtildiği gibi durum diğer insanlar tarafından fark edildiğinde fakat o kişiler buna engel olmadığında böyle zorbalıklara maruz kalan kişi zor durumda kalıyor. Horizon Worlds’te yaşanan olaya maruz kalan kişi nasıl hissettiğini şöyle açıklıyor:

“Gerçek bedenim orada olmasa da beynim olayın gerçek olduğunu düşündü. Çünkü… bilirsiniz… Sanal GERÇEKLİK. VR’ın gerçekliğini göz önünde bulurken bunun gerçek bir saldırı olmadığını iddia edemeyiz.”

Sanal gerçeklik teknolojisinin beynimizi bizim için yaratılan deneyimin gerçek olduğuna inandırabilmesi çok önemli. Fakat insanlar olarak bu durumdan çıkar sağlayıp topluluğumuzu sağlıksız bir noktaya götürmek gelecekte büyük sorunlara yol açabilir. Meta’nın getirdiği güvenlik balonları her ne kadar siber güvenliğimizi sağlamaya yönelik olsa da topluluk olarak zorbalığa sessiz kaldığımız sürece bu tür önlemler siber haklarımızı tamamen korumayacaktır.

Kaynak: The Verge, Oculus, The Guardian

Share:

Robert Kolej’de 9. sınıf öğrencisi olan Melis tiyatro ve hikaye anlatıcılığıyla ilgileniyor. İnsan haklarının ve şiddetsiz iletişimin gücüne inanan Melis sosyal girişimcilik, tasarım odaklı düşünme ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri üzerine çalışmayı seviyor. Geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.