Hukuksuz bir dünya düşünülemez. Ancak; bu kuralların özümsenmesi ve insanlar tarafından kolayca erişilebilir olması da en az bu kuralların varlığı kadar önem arz etmektedir. Günümüzde, düşük gelirli ve az gelişmiş ülkelerde yaşayan toplumlar ne yazık ki hukuk kurallarından büyük oranda habersiz olarak yaşamlarına devam ediyorlar. Belki de bu insanların çektiği acı ve yoksulluk, haklarını arayamamalarından kaynaklanıyor.

Bu problemi teknolojiyle çözmenin bir yolu var mı? Bir bakıma evet. Chatbotlar hayatımıza her alanda girmişken, bu sorunun çözümünde de onlardan faydalanmamak büyük sürpriz olurdu!

Dünya’nın ilk avukat chatbotu, artık her sınıftan insana daha adil bir dünyanın kapılarını aralayacak. DoNotPay adlı bot, 1.000’in üzerinde farklı konuda bireylere hukuki destek verebilecek. Tüketici haklarından tutun da iş yeri haklarına kadar her türlü konu bu desteklere dahil. Üstelik tüm işlemler ücretsiz. Ürün ilk olarak Birleşik Krallık’ta 50’den fazla eyaletin hizmetine açılacak.

Tekrardan hatırlatalım; uygulama birçok bireyin hayatında değişiklik yaratma potansiyeline sahip. Çocuk istismarı ve benzeri olaylar ülkemizde sıklıkla yaşanmakta. Bunun önüne geçmek için öncelikle savunmasız bireylerin bilgilendirilmesi gerekiyor. Bu bireyler başlarına gelen talihsiz olaylar sonucunda toplumdan soyutlanarak kendi kutularına çekiliyorlar. DoNotPay’in bu konuda çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Haksızlığa, fiziksel veya mental açıdan saldırıya uğradığını düşünen bireyler bu uygulamaya başvurarak içinde bulundukları karamsarlıktan kurtulmak için ne yapmaları gerektiği konusunda fikir sahibi olabilirler.

ChatBot sahip olduğu kullanım kolaylığıyla her yaştan insana hitap ediyor. Metin kutusuna başınıza gelen talihsiz olayı yazıyorsunuz ve karşınızdaki yapay zeka size en uygun çözüm önerilerini sıralıyor. Uygulama hayatla o kadar iç içe ki ona şu soruyu yöneltmeniz bile mümkün: “Havayolu şirketi beni mahvetti.” Robot avukatımız, bu soruya aşağıdaki gibi cevap veriyor:

robot-avukat

Uygulamanın bir diğer özelliği ise maliyet bakımından oldukça kazanç sağlaması. Robot avukat, kişinin sorununa bağlı olarak özel bir talep mektubu yaratıyor. Bu sayede mağdur birey, binlerce dolara çıkabilen bu süreci ücretsiz bir şekilde halledebiliyor.

DoNotPay, kendisini yaratan öğrenciler gibi parlak bir geleceğe sahip. Uygulama 2 yıl önce Stanford öğrencisi Browder tarafından yaratıldı. Şimdi ise giderek yaygınlaşıyor. Uygulama üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin başarı oranı %55. Geleceğin hukuku hakkında bize ipuçları veren bu uygulama, 2 yıl öncesine oranla büyük bir popülarite yakalamış durumda. Yapay zekanın da gelişimiyle birkaç yıl içerisinde uygulamanın avukatlara kafa tutması muhtemel gözüküyor.

Kaynak: mashable.com

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir