Yıllar içerisinde gelişen teknolojik altyapılar ve cihazlar ile bir günde maruz kalınan radyasyon seviyesi giderek arttı. Artan radyasyon seviyelerinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden veya siber güvenlik endişelerinden dolayı, radyasyon geçirmeyen kumaşlara talep gösterecek önemli bir kesim var. Drexel Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından geliştirilen ve Faraday kafeslerinden ilham alan Faraday kumaşı dışarıdaki sinyallerin kumaşın altında kalan kısma ulaşmasını engelliyor ve maruz kalınan radyasyon seviyesini düşürüyor.
Faraday Kafesi nedir?
1836 yılında Michael Faraday tarafından icat edilen ve soyadıyla anılan Faraday kafesi, metal teller ile işlenmiş gerçek bir kafestir ve topraklanır. Elektrik, yapısındaki iletkenlerden geçer ancak zıt yönlü oluşan akım ile içeriye geçiş engellenmiş olur.
Otomobil ve hava araçlarının elektrik aksamında dışarıdan sinyallerin etkisini engellemek için kullanılır. Bu yalnızca kullanım örneklerinden biri, bu kafesi bir giysi olarak tasarlayan Austin Richards namıdeğer Dr. Megavolt, belki de bu fikrin giyim sektörüne uygulanabileceğini bizlere gösterdi.
200,000 Volt kapasiteli Tesla bobini ve paslanmaz çelikten üretilmiş kostümüyle San Francisco’da gösteri yapan Dr. Megavolt (Austin Richards)
Faraday kumaşı nedir?
Pamuk malzemenin içerisine [tooltip tip=”Titanyum gibi geçiş metallerinin karbür ve nitrürlerinden elde edilen, yüksek iletkenliğe sahip malzemeler”]MXene[/tooltip] aşılanması ile elde edilen kumaşlar, sinyallerin geçişini engelliyor. Metal-karbon bileşiği MXene materyaller katı, sıvı ve sprey forma getirilebiliyor. Testlerde radyasyonu %99.9 oranında engelleyen kumaşlar, laboratuvarda birkaç yıl geçirdikten sonra hala %90 etkili olmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca kumaşlar, yıkanabilir ve tekrar kullanılabilir olma özellikleri taşıyor.
Gün içerisinde bir insanın maruz kaldığı ortalama radyasyon, yaşanılan bölgenin nüfus yoğunluğu, teknolojik altyapısı gibi birçok etkene bağlı olabilir. Genellikle bu seviyeler, endişelenmemizi gerektirecek boyutta değil ve elektronik cihazların yaydığı seviyeler FCC (Federal İletişim Komisyonu) gibi kurumlar tarafından sınırlandırılıyor.
Bu nedenle radyasyon etkisini bir paranoya haline getirip, bu kumaşlara saldırmak çok akıllıca bir hareket olmayabilir. Ancak geleceğin dünyasında bugünden çok farklı risk unsurları karşımıza çıkacak ve radyasyon seviyeleri bunlardan biri olabilir.
Giysi haricinde, Silent Pocket isimli şirketin yaptığı gibi bu tür malzemeleri telefon, bilgisayar veya tablet kılıfları üretiminde kullanmak da mümkün. Wi-Fi, telefon hattı, Bluetooth, GPS ve birçok servisin işlevselliğini engelleyen kumaşlar, cihazlardaki gizli bilgiyi korumak ve takip edilmeyi engellemek isteyen kişilere güçlü bir alternatif sunuyor.
Black Mirror adlı dizide yer alan distopik senaryoların gerçekleşeceğine inananlardansanız, bu kumaşlar geleceğin yükselen ürünlerinden biri olabilir.
Kaynak: Tech Crunch