Çin’den yola çıkan ve Şili’nin San Antonio limanına 100 elektrikli otobüs getiren gemi ile birlikte, Şili’de toplu taşıma konusunda bir devrim için ilk adım atılıyor.

Şili’nin başkenti Santiago’nun duman sorunuyla karşı karşıya kalmasıyla birlikte elektrikli scooter, otomobil ve taksilerin yanı sıra otobüslerin de elektrikli olması konusundaki plan piyasaya sürülüyor. Sadece dünyanın en büyük bakır üreticisi değil aynı zamanda elektrikli araç akülerinde kilit bir bileşen olan lityumun da ikinci büyük üreticisi olan mineral bakımından zengin Şili, 2022 yılına kadar elektrikli araç sayısını on kat daha fazla arttırmayı planlıyor.

Enerji bakanı Susana Jiménez Reuters’e verdiği demeçte, hükümetin elektrikli araçların 2050 yılına kadar Şili özel filosunun yüzde 40’ını ve yollardaki toplu taşımacılığın yüzde 100’ünü oluşturmasını istediğini söyledi.

Bu girişim, Şili’yi Latin Amerika’da ve dünyada gelişmekte olan ülkeler arasında temiz hareketliliğin ön saflarına yerleştirebilir. Elektrikli araçların yüksek fiyatı ve ükede 40 kamu şarj istasyonu bulunması gibi problemler olsa da Şili Ulaştırma Bakanlığı’na göre, bir elektrikli otobüsün işletme ve bakım maliyetleri dizel motorlara göre yüzde 70 daha az.

“Şili, -Çin’den sonra- dünyada en fazla elektrikli otobüs sayısına sahip olan ikinci ülke olacak.” 

-Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera

McKinsey ve Bloomberg tarafından yapılan çalışmalar dünyadaki 385.000 elektrikli otobüsün yüzde 99’unun Çin’de olduğunu gösteriyor. Hollanda ve İngiltere’nin her birinin 300’den fazla elektrikli otobüsü var ancak Santiago’da olduğu gibi bir şehirde yoğunlaşmak yerine birkaç şehir arasında yayılıyor.

Diğer Latin Amerika ülkeleri de Şili’yi takip ediyor. Mexico City’nin elektrikli scooter ve bisikletlerde gelişen bir pazarı var. Ayrıca 300 ile 500 arasında elektrikli otobüs almayı da planlıyor. Peru, elektrikli araçlar üzerindeki ithalat vergisini sıfıra indirirken, Kolombiya kamu dizel otobüslerini temiz motorlara dönüştürüyor.

BMW i3

Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, bakanlık kullanımına yönelik yeni elektrikli otomobilini (BMW i3) teslim aldı. Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera’nın kullandığı BMW i3’ün yaklaşık 60.000 $ ‘a mal olduğu ve ortalama aylık ücretin 410 dolar olduğu Şili’de çoğu sürücü için bu oldukça pahalı bir fiyat.

Birleşmiş Milletler çalışmasına göre mevcut Latin Amerika şehirlerine yayılmış otobüs ve taksiler bugün elektrikli araçlar ile yer değiştirmesi durumunda, 2030 yılına kadar yaklaşık 64 milyar dolarlık yakıt tasarrufu yapılmış ve havaya 300 milyon ton daha az karbondioksit gazı salınmış olacak.

Yeni teknolojinin meraklıları, gürültü ve hava kirliliğinin azalması ve daha düşük yakıt maliyetleri gibi temiz otomobil kullanımının artılarına odaklanmayı tercih ediyor.

Kaynak: weforum

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir