Her yıl küresel olarak tüketilen tahmini 4,5 trilyon sigara izmariti, gezegenimize zarar veren en yaygın plastiklerden biri haline geldi. İnsanların sağlığına direkt zarar vermesinin yanı sıra dumanı doğanın dengesini bozarak dolaylı olarak da zarar vermeye devam ediyor. Anglia Ruskin Üniversitesi öncülüğünde yapılan araştırmada akademisyenler Cambridge şehri etrafındaki yerleri taradı ve metrekare başına ortalama 128 adet sigara izmariti düştüğünü belirledi. Yere atılan her bir sigara izmariti çimlenmenin %10 azalmasına, çimlenme uzunluğunun %13 kısalmasına ve yonca sürgününün %28 oranında azalmasına neden olarak bitkilerin büyümesini engelliyor. Beyaz yonca, kentsel yeşil alanlarda yaygın olarak bulunmasının yanı sıra hayvanların yemlenmesinde kullanılan önemli bir bitki. Bu bitkiler şehir parklarında bile biyolojik çeşitlilik zenginliğini destekliyor.

Çoğu sigara izmariti biyoplastik selüloz asetat elyafından yapılan bir filtre içeriyor. Ancak araştırmacılar içilmeyen sigaralardan gelen filtrelerin, kullanılmış filtreler ile bitki büyümesi üzerinde hemen hemen aynı etkiye sahip olduğunu belirterek, tütünün yanmasından salınan ilave toksinler olmadan bile, bitkilere verilen zararın filtrenin kendisinden kaynaklandığını dile getiriyor. Filtrenin kimyasal bileşimi bitkilerin zarar görmesine neden oluyor. Plastiğin daha esnek olmasını sağlayan kimyasal maddeler sızıntı yaparak bitkinin gelişiminin erken aşamalarını olumsuz yönde etkiliyor.

İlgili bakanlıkların yasa düzenlemesi ya da vatandaş puanlama sistemlerinin hayatımızda yer alması kötü alışkanlıkları bırakmamızda etkili olabilir. Ancak burada en önemli rol sigara içenlere düşüyor. Onların sorumluluk alarak bilinçli tüketimleri gezegenimizi korumu adına basit ama etkili bir adım olacak. Filtreler on yıllar değil yıllar sonra yeşillenmemizi bozacak.

Kaynak: bbc

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir