Sesli dijital asistanlar ve robotlara derdimizi neden anlatamıyoruz? Yoksa biz mi onları anlamıyoruz? Geçtiğimiz on yılda çarpıcı bir ilerleme kaydeden yapay zekâ asistanlar halâ insan etkileşiminde yetersiz kalabiliyor. Sanal asistanlarımız, akıllı robotlarımız ve yapay zekâ uygulamalarımız ile anlaşabilmemizi sağlayacak yeni çalışmalardan biri de “sesli düşünen robot Pepper”. İlk insansı robot (humanoid) olan Pepper’ı hatırladınız mı?
[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/akilli-asistanlar-bizi-neden-korkutuyor/”]Akıllı Asistanlar Bizi Neden Korkutuyor?[/button]
Palermo Üniversitesi’nde Arianna Pipitone ve Antonio Chella tarafından yürütülen çalışma, robot Pepper’da yeni bir modelleme uygulayarak insan robot etkileşimini iyileştirmeyi ve iş birliğini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
“Robotların ne düşündüğünü duyabiliyor olsaydık, bizim için çok daha güvenilir olurlardı.”
İnsanların kendi kendine konuşması veya sesli düşünmesi oldukça yaygınken bu durum kimi zaman sosyal ihtiyaçların giderilmesinde veya kişinin daha iyi karar verebilmesinde önemli bir rol oynuyor. Benzer bir motivasyonla tasarlanan robot Pepper, hareketlerine karar verme sürecinde sesli düşünüyor ve böylece etrafındakiler onun karar mekanizmasını daha iyi inceleyebiliyor.
Ufak bir deneyde, kullanıcıdan Pepper ile birlikte masayı hazırlaması isteniyor. Bu etkinlik sayesinde, temel görgü kurallarını bilen ve uygulayabilen Pepper’ın etrafındaki insanlarla etkileşiminden nasıl etkilendiği gözlenebiliyor.
Deneyin bir adımında evdeki kullanıcı, Pepper’dan peçeteleri normal dizilim yerine yanlış bir konuma yerleştirmesini istiyor. Bu komut sonrasında Pepper, kendi kendine yönelttiği soru dizisi sonucunda kullanıcısının yanıldığı veya kafasının karıştığı sonucunu çıkarıyor. “Hımm, bu durum beni rahatsız ediyor. Kuralları asla çiğnemem ancak onu (kullanıcısı) da asla üzmek istemem, bu nedenle o ne isterse onu uygulayacağım.” Yani kuralı çiğneyip, kullanıcının isteğini yerine getiriyor.
Pepper ile sofra hazırlama deneyi
Pepper’ın iç muhakemelerini dinleyerek, bir ikilem ile karşılaştığında insanların isteklerini önceliklendiren çözüm mekanizmasını daha iyi anlamak mümkün. İnsan robot etkileşiminde güven duygusunun inşa edilmesinde by tür açık ve şeffaf iletişimin öneminin büyük olduğu vurgulanıyor.
İç diyaloglu ve iç diyalogsuz akışların kıyaslaması
Pepper’ın iç diyaloglu ve iç diyalogsuz iki versiyonunun performansı karşılaştırıldığında, kendisiyle diyalog kurduğu seçenekte çok daha yüksek görev tamamlama oranları gözlendi. İç diyalog sayesinde Pepper, insanlarla birlikte çalışan robotlar için uluslararası standart fonksiyonel ve ahlaki gereklilikleri sağladı.
Robotların iç sesini duymak insan-robot etkileşimi açısından çok faydalı olsa da robotun sıradan bir görev için harcadığı süreyi önemli ölçüde artırabiliyor. Ayrıca robotun iç diyalog kapasitesi, araştırmacının sağladığı bilgi ile sınırlı kalıyor. Araştırmacılar Pipitone ve Chella, bu çalışmanın geliştirilmeye açık olduğunu, robotların odaklanma, plan yapma ve öğrenme yeteneklerinde iç diyalogun önemini vurguluyor.
Navigasyonlardan, telefon kamerasına ve hatta medikal robotlara kadar her alanda sohbet edebilen robotların fark yaratacağı düşünülüyor. Karar vermede bilgisayarlara veya robotlara güvendiğimiz birçok alanda, kararların değerlendirilmesi ve sorgulanması için karar mekanizmasını insanlara net bir şekilde anlatan robotlar tasarlamak oldukça geçerli bir yöntem olabilir.
Kaynak: Science Daily