Çikolata, püreler ve hamur işleri gibi pasta tipi yiyecekler 3B baskı teknolojisini kullanarak herhangi bir şekilde ve yapılarda oluşturulabiliyor. Campden BRI ekibi ise çeşitli yiyecek malzemelerini seri üretime katılabilmek için 3B yazıcılardan faydalanmayı amaçlıyor.

Gıda sektöründe raf ömrü, mikrobiyolojik kirlenme, baskı sıcaklığı, dokular, reoloji ve nihayetinde farklı gıda maddelerinin baskıya alınmasına izin verip vermediği gibi göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör var. Tüketici beklentilerini karşılamak ve bunu güvenli bir şekilde yapmak için tüm bu unsurların karşılanması gerekiyor.

Tasarlanan araştırmada geniş bir yelpazesi bulunan gıda maddelerinin, pratik denemeleriyle objektif ve bağımsız bir değerlendirmesi yapılarak sektör için 3B-baskı teknolojisinin yetenekleri ve eksiklikleri tespit edilecek. Ekip ayrıca, yaşlılar için D vitamini, kalsiyum ve protein içeren gıdaları takviye etmek gibi farklı diyet gereksinimlerinin diyet ihtiyaçlarına dayanarak kişiselleştirilmiş beslenme geliştirmeyi de istiyor. 

Böylelikle hangi gıda malzemelerinin ve şekillerinin 3B yazdırılabileceğini, baskının hızını, verimliliğini ve 3B yazıcıları temizlemenin pratik yönleri değerlendirilecek. Bununla birlikte yiyecek atıkları da azalacak, ürün kullanımı optimum olacak ve talep üzerine üretim yapılacak. Çalışmanın akabinde tüketici algısı, kişiselleştirilmiş gıda kategorileri için 3 boyutlu baskının uygulanması, yazdırılabilir içerikler, kişiselleştirilmiş beslenmedeki 3 boyutlu baskının potansiyeli, 3 boyutlu baskıda reolojinin önemi ve gıda güvenliği gibi konularda eksik kalan sorular cevaplanmış olacak.

Kaynak: 3ders

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.