Teknoloji ve bilimdeki ilerleme, akıllı şehir konseptlerinin de yaygınlaşmasını sağladı. İnsanlar, artık statik şehirlerin kendilerine faydadan çok zarar sağlayacağının farkına vardılar. Üzerinde kimse oturmadığı takdirde saatlerce olduğu yerde boş boş bekleyen bankları nasıl daha dinamik hale getirebiliriz? Şehrin yalnızlığa terk edilmiş yapılarını nasıl kullanışlı hale getirebiliriz?

Platio adlı startup, bu konuda bize yol gösterici olabilir. Şirket, Kazakistan’da şehrin çeşitli yerlerine yerleştirdiği güneş panelleri ile halkın çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabileceği sosyal bir alan oluşturmuş. Bu sosyal alanda bir araya gelen insanlar, elektronik eşyalarını şarj edebiliyor ve elektrik ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.

güneş-panelleri-macaristan

Aynı teknoloji Budapeşte’de de kullanılıyor. Şezlong tarzı oturma alanlarının üzerini güneş panelleriyle kaplayan şirket, insanlara çeşitli hizmetler sunuyor. Bu projeyi yalnızca banklarla sınırlandırmamak gerekir. Zira, şehirde statik durumda bulunan sayısız obje ve nesne bulunuyor. Bu nesnelerin günümüz teknolojisine entegre edilmesi ve daha kullanışlı bir hale getirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde insanoğlu enerji ihtiyacını karşılamak için tükenebilir enerji kaynaklarına bağımlı hale gelecek.

Şirketin bir sonraki hedefi İsveç’te bulunan bir limanı güneş panelleriyle donatmak. Liman tesisleri ve burada bulunan gemiler, enerji ihtiyaçlarını donatılan bu güneş panellerinden sağlayacaklar. Uygulama alanları sınırsız olan güneş panelleri, ilerleyen dönemlerde dünya çapında birçok şehirde kullanılacağa benziyor. Yaygınlaştıkları takdirde, tükenebilir enerji kaynaklarının dünyamıza verdiği zararı bir nebze de olsa azaltacaklardır.

Ayrıca biraz daha uzak geleceğe baktığımızda, elektrikli araçların sarj korkusu yaşamadan yolculuk yapabileceğini görüyoruz çünkü her yerde şarj imkanı olacak. Aynı şey robotlar için de geçerli olacaktır. Bugün elektronik konusunda yaşanan her gelişme insanlığın on yıllardır hayalini kurduğu robotlar için bir altyapı sağlıyor. Tüm bu inovasyonları tek, devrimsel bir inovasyona tetikleyici olarak görmek pek de yanlış olmaz gibi.

Kaynak: newatlas.com

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir