Geçtiğimiz günlerde Nature Astronomy’de yayınlanan çalışmaya göre fırtınalardan etkilenen yerleri net bir şekilde gösteren PlanetNet algoritmasıyla alınan sonuçlar gösteriyor ki, Satürn’ün fırtına bulutları atmosferin alt kesimlerinden güçlü rüzgarlarla yer değiştirmiş madde içeriyor.

UCL ve Arizona Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen PlanetNet, NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve İtalya Uzay Ajansı arasındaki ortak bir görev olan Cassini’deki Görünür ve Kızılötesi Haritalama Spektrometresi (VIMS) enstrümanından kızılötesi veriler kullanılarak eğitiliyor ve test ediliyor.

Şubat 2008’de gözlemlenen çoklu fırtınalar içeren yeni bir veri kümesi, PlanetNet’in kapasitesini ölçmek amacıyla seçildi. Veri setinin önceki analizi, Satürn’ün atmosferinde S şeklinde nadir görülen bir bulut ve bu buluttan kaynaklanan bir amonyak tespitine işaret ediyordu.

PlanetNet sayesinde üretilen harita, bu amonyak kaynağı bulutların daha büyük amonyak buz bulutlarından kaynaklandığını gösteriyor. PlanetNet, bu özelliklerin başka bir küçük fırtınanın etrafındaki benzerlerini tespit ederek, bu özelliklerin oldukça yaygın olduğunu düşündürüyor.

UCL Uzay ve Eksoplanet Verileri Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Ingo Waldmann, “Cassini gibi misyonlar çok fazla miktarda veri topluyor, ancak analiz için klasik teknikler, çıkartılabilecek bilgilerin doğruluğunda şüpheye düşürüyor ya da çok fazla zaman alıyor. Derin öğrenme, çeşitli çoklu veri setleri arasında örüntü tanıma olanağı sağlıyor.” diyor.

Makalenin diğer yazarı Profesör Caitlin Griffith ise, sonuçların daha önce saptanmayan özellikler ortaya koyduğunu ve bu algoritmanın kolaylıkla diğer gezegenlere adapte edilebileceğini, böylece PlanetNet’in gelecekteki görevler için paha biçilemez bir araç olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Phys.org

Share:

administrator

Şu an fizik öğrenimi gören ve kalan zamanlarında yazan, çizen, dans eden ve geleceğini inşa eden ortalama bir birey

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.