New York’ta yaşadığı 20 yıl boyunca şehrin büyük bir değişim gördüğünü fark eden Google Research yazılım mühendisi Raimondas Kiveris yaşadığı mahallenin daha önceleri nasıl göründüğünü merak edince zamanda sanal yolculuk fikrini gerçeğe dönüştürmeye karar veriyor.
Üç yıllık bir çalışma sonunda bu sanal zaman yolculuğu denemesi, hem kuş bakışı olarak hem de adım adım gezerken zaman içinde şehir ve sokak manzaralarında meydana gelen değişiklikleri gösterebileceğiniz açık kaynak bir harita olarak şekilleniyor.
1800 yılına kadar uzanan zaman çizelgesini gitmek istediğiniz yıla kaydırdığınızda ABD’deki hemen hemen her şehri zamanda yolculuk edermiş gibi gezebiliyorsunuz. Zaman çizelgesini bulunduğunuz şehirdeki tarihler arasında kaydırdıça ekranınızdaki 3 boyutlu manzaralar değişerek yolculuğunuza eşlik ediyor.
Kiveris’in “rǝ” adını verdiği sanal yolculuklara rehberlik eden harita bu projeye özel olarak tasarlanmamış olsa da bir süredir yürütülen yapay zekâ ve makine öğrenimi araştırmalarının bir ürünü olarak kabul ediliyor. Proje henüz geliştirilmesi gereken birçok alana sahip olmasına rağmen geleceğin teknolojileriyle onlarca yıl öncesine kapı aralamamızı sağlıyor.
Tarihsel yangın sigortası haritaları kullanılarak oluşturulan “rǝ,” bu özelliği sayesinde bina yaşı, boyutu, yüksekliği, çatı şekli, kullanılan malzemeleri açısından detaylı bilgilerle işlenerek ve binaların basitleştirilmiş 3B modelleri kullanılarak oluşturuldu.
Kiveris haritanın zaman içinde binaları modellemeden daha fazlasını yapmasını istiyor. O ve ekibi, kütüphaneciler ve harita meraklıları gibi insanların detay eklemek için kendi tarihsel kaynaklarına katkıda bulunabilmeleri için bu projeyi bir açık kaynak projesi olarak sunuyor. Siz de görüntüleri analiz etmek ve mimari detaylar ve 3B blok modelleri artırmak için derin öğrenme kullanarak binaların fotoğrafları entegre edebilirsiniz.
“Cepheyi ayrıntılı olarak gösteren bir binanın fotoğrafları varsa cephenin anlamsal ayrıştırmasını yapabilir ve bu alanda herhangi bir merdiven, kapı, ya da pencere olup olmadığını kolayca anlayabiliriz.”
Bu denli bir ayrıntı seviyesine sahip bir harita 3 boyutlu sokak seviyesi modunda verandalarla kaplı sokakları bile detaylı olarak görülebilecek şekilde görselleştirildi. Kiveris yeterli görsel veri toplandığında makine öğrenimi sayesinde gerçek hayattan sahneler ve birçok mahallenin gerçek temsillerini yaratabileceklerini söylüyor. Bu sahneler yakın gelecekte bir film sahnesine ya da bir oyun temasına aktarılabilir. Sanal gerçeklik ve oyun dünyasının böylesi bir etkileşimde bulunduğu günlerde bu tür bir yenilik oyun ve film endüstrisinde önemli atılımların önünü açabilir.
Haritanın eninde sonunda mekanların iç kısımları gibi daha fazla detayı modelleyebilir düzeye gelmesi hedefleniyor. Belki de bu sayede 1920’lerde binaların içinde neler vardı, 1940’larda mutfaklar neye benziyordu gibi sorulara yanıt bulabiliriz. Geleceğin teknolojilerinin sanatla olan buluşmasına daha önce ilk sanal gerçeklik filmi Agence ile ve tarihi kişilerin fotogerçekçi portrelerinin yapay zekâ uygulamasıyla yeniden çizilmesiyle tanıklık etmiştik. Bu kez “rǝ” ile adım adım zaman yolculuğu yapmaya hazırlanıyoruz.
Kaynak: Fast Company