İnsanlar eski dönemlere kıyasla çok daha stresli yaşamlara sahipler. Özellikle metropollerde yaşayanlar için bu stres katlanarak artıyor. Bu nedenle hepimiz, hayatımızın bir döneminde meditasyona ihtiyaç duyuyoruz. Bir meditasyon oturumuna binlerce lira yatırılmaması için Virtual Reality (Sanal Gerçeklik) sektöründe yeni faaliyete geçen şirketler de bu konuya sıkça eğiliyor ve çözümün VR (Virtual Reality) ile meditasyonun birleştiği yerde olduğuna inanıyorlar.

Şirketlerin bu saptaması birçok açıdan destekleniyor. Örneğin çoğu insan, meditasyon derslerine katılmayı kendisine uzak, gündelik yaşam alışkanlıklarına çok ters olarak nitelendirebiliyor. Meditasyon ve insan psikolojisi konusunda yepyeni bir fırsatlar silsilesinin önünü açan VR sayesinde insanlar artık kendilerini rahat hissettikleri herhangi bir yerde meditasyon yapabilecekler.

Bu konseptin ilk örneklerinden birisi, geçtiğimiz günlerde m ss ng p eces adlı şirket tarafından geliştirildi. Garip bir isme sahip olan bu multimedya ajansı, Kuzey Kaliforniya’da faliyet gösteriyor. Şirket, Budist öğretmen Jack Kornfield’ın bir meditasyon dersini 360 derece kamerayla kayıt altına alıp VR’da kullanıcıların erişimine sundu. Kullanıcılar 360 derecelik bu videoyu izleyerek, daha doğru bir deyişle; bu videonun ekosistemine dahil olarak evde kendi kendilerine meditasyon yapabiliyorlar.

Şirket, ilerleyen dönemlerde insanları daha mutlu hale getirmenin teknolojik yollarını arayacağını söylüyor. Yaratıcı direktör Ivan Cash ise, gelecekte meditasyon uygulamalarının sayısının artacağını vurguluyor. Sanal ortamda meditasyon, çeşitlilik bakımından şu an için emekleme aşamasında. VentureBeat’in yaptığı açıklamalara göre VR sektöründe şu ana kadar 487 şirket kuruldu. Bunlar güzel rakamlar fakat şirketlerin büyük çoğunluğu film ve oyun tarzı (eğlence sektörü) içeriklere yoğunlaşmış durumda.

Sanal gerçeklik için üretilen kaliteli meditasyon uygulamalarının sayısı bir elin parmaklarını aşmasa da aşağıdaki gibi bir liste günün stresini üzerinizden atmanıza yetecektir. Bu listede yer alan uygulamalar masaüstü VR başlıkları için geliştirilmiş.

Nature Treks VR 

Oculus Rift, HTC Vive, $9.99

nature-treks-vr

Nature Treks VR sizlere benzersiz bir doğa deneyimi sunuyor. Bu özelliği onu meditasyon uygulamaları için ideal bir uygulama haline getiriyor. Başlığı kafanıza geçirdiğinizde karşınıza çıkan 6 kapıdan birisini seçerek fantezi dünyalarda yolculuğa çıkıyorsunuz. Bu yolculukta sizlere rahatlatıcı ve dinlendirici bir müzik eşlik ediyor.

The Impossible Travel Agency

Oculus Rift, HTC Vive, $4.99

Bu oyunda kendinizi alışık olduğunuzdan çok farklı bir dünyada buluyorsunuz. Havada süzülen kayalar ve kurgusal bitkiler sizlere görsel bir şölen yaşatarak stresinizi alıyor. Oyun sakinleştirici etkisiyle sizde oynama isteği yaratsa da bu pek uzun sürmüyor çünkü oyun yalnızca 6 dakika içerisinde sonlanıyor.

Perfect

Oculus Rift, HTC Vive, PlayStation VR, $6.99

perfect-VR

Oyun güneşli, karlı ve tropikal orman olmak üzere 3 farklı haritaya sahip. Diğer oyunlarda olduğu gibi bu oyunda da sizleri aksiyona sürükleyecek veya endişelendirecek öğeler yok. Yapmanız gereken tek şey başlığı kafanıza geçirip ihtişamlı doğal güzellikleri keşfetmek. Doğada gezinirken radyoyu veya doğanın sesini dinleyebiliyorsunuz.

House of Meditation

Oculus Rift, HTC Vive, $6.99

house-of-meditation

House Of Meditation etkili ve kolay bir meditasyon uygulaması olarak gösteriliyor. Oyunda iki adet mod bulunuyor. Bu modlardan birisinde yapay bir ses sizlere kalp atışınızı yavaşlatmak ve nefesinizi kontrol etmek konusunda dersler veriyor. Ancak isterseniz bu sesi kapatabiliyor ve sadece arka plan müziğini dinleyebiliyorsunuz. Oyun farklı haritalarda sizleri meditasyona davet ediyor. Kasvetli bir japon kalesi veya denizin tabanı bazı örnekler…


Ne yazık ki meditasyon uygulamalarının sınırlı oluşu ve bu konuda (kısmen) profesyonel bir çalışmaya rastlayamamış olmamız üzücü. Şimdiye kadar incelediğimiz oyunların birkaç ortak noktası var. İlki: oyunların, insanların kurgusal olarak düşündükleri doğal güzellikler hedef alınarak oluşturulmuş olması,  ikincisi ise meditasyon vaadiyle geliştirilen bu oyunların büyük bir kısmında ‘meditasyon’ öğelerinin müzik ile sağlanıyor olması.

Görünen o ki, high-end (üst düzey) bir meditasyon uygulaması için henüz oldukça erken. Kuşkusuz, başka şirketlerin de sektöre dahil olmasıyla çok çeşitli uygulama fikirleriyle karşı karşıya kalacağız. Fakat bir kısım, VR uygulamalarının insanlara meditasyon yapmaktan çok zarar verebileceği görüşünde. İnsanlar zaten gittikçe yalnızlaşıyorken, onları teknolojiye daha da batırmak ters bir etki yaratabilir mi? Belki de tek yapmamız gereken şey başlığı kafamızdan çıkarıp dışarıda gezintiye çıkmak, ne dersiniz?

Kaynak: mashable.com theverge.com

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir