Son yıllarda sanal gerçekliğin yapay dünyalar yaratma yeteneği epey yol kat etti. Şimdiyse yarattığımız bu yapay dünyaları daha gerçekçi hale getirebilmek için duyularımıza hitap etmesini bekliyoruz. Yeni, hafif, esnek ve kablosuz olarak çalışan sentetik bir cilt bu arayışın karşılığı olabilir.

Northwestern Üniversitesi’nde aktüatörler kullanılarak cilde titreşim gönderen ve vücudun herhangi bir yerine sabitlenerek dokunsal hisleri simüle eden 15 santimetrekarelik bir yama geliştirildi. Fiziksel duyumları simüle etmek için tasarlanan dokunsal arayüzler yeni değil. Duyusal deneyimleri simüle etmek için çoğu zaman titreşimden faydalanılıyor. Ancak onları çalıştırmak için genellikle hacimli olan büyük piller veya kablolar kullanılıyor.

“Sanal gerçeklik çok önemli bir teknoloji alanıdır. Şu anda sadece gözlerimizi ve kulaklarımızı bu deneyimlerin temeli olarak kullanıyoruz. Topluluk, vücudun en büyük organı olan deriden istifade etmek için nispeten yavaştır. Dokunma duyumuz, insanlar arasındaki en derin duygusal bağlantıyı sağlıyor. ”

VR cildin en önemli yeniliği, sadece birkaç milimetre kalınlığında ve çok az enerji ile çalışabilen titreşimli bir aktüatör yaratması. Bu sadece cihazın düşmeden vücuda yapışabilecek kadar hafif olması anlamına gelmiyor, aynı zamanda kablosuz akıllı telefon şarj cihazlarında bulunan aynı tür endüktif şarj kullanılarak da çalıştırılabileceğini gösteriyor. Prototip cihaz, doğrudan cilde yapışabilen yumuşak, esnek kumaş arasına yerleştirilmiş bu aktüatörlerden 32 tanesine sahip. Her bir aktüatör, duyumun gücünü değiştirmek için ayrı ayrı programlanabilir ve farklı frekanslara ayarlanabilir.

Sentetik cilt, dokunsal desenleri yamaya ileten bir akıllı telefonla veya tabletteki dokunmatik ekran arayüzü kullanılarak kablosuz olarak kontrol edilebilir. Şu anda, cihazın kendisine güç veren antenin 30 ila 50 santimetre yakınında tutulması gerekiyor. Bu cihaz protez kol kullanan birisine dokunma hissi vermekten tutun da video savaş oyunu oynayan bir kişiye darbe hissi vermeye kadar hayal edebileceğimiz her alanda kullanılabilir.  

Cihaz şu anda oldukça basit bir basıya dayalı dokunsal duyumlar üretiyor ancak araştırmacılar sıcaklık değişiklikleri veya bükümlü duyumlar gibi daha geniş bir yelpazede duyumları iletmek için ilerleyebilmeyi umuyor. Nihai hedefleri ise tamamen sürükleyici bir VR deneyimi sunabilecek bir VR kıyafeti oluşturmak. Bunun için eller ve yüz gibi hassas bölgeleri kapsayacak şekilde vücutta eşit dağılmış yaklaşık 1.800 aktüatör gerekeceğini tahmin ediyorlar. Cihazın ticari olarak piyasaya sürülmesi biraz zaman alacakken, sanal gerçeklik gün geçtikçe daha dokunaklı bir hale geliyor.

Kaynak: singularityhub

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir