Ailelerimizle, öğretmenlerimizle ve arkadaşlarımızla yaşadığımız sorunlarla şekillenen bir kişilik oluşturuyor; -genellikle- üniversiteye kadar olan tüm eğitim dönemlerini zorba olan taraf ya da zorbalığa uğrayan taraf olarak geçiriyoruz.

Cinsel ilişki, uyuşturucu ve alkol gibi tüm dünya tarafından 18 yaş altındaki çocuklar için sakıncalı olarak görülen birçok ‘yetişkin eğlenceleri’ ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede farklı görüşler tarafından tartışılmaya devam ediyor. Genel olarak bunların yasak veya hoş karşılanmadığını söyleyebiliriz, peki ya sanal dünyada?

Rus yapımı polisiye ve cyberpunk türündeki dizi, bir lisedeki öğretmenin intiharı ile başlıyor. Dedektif tarafından soruşturulan bu intihar vakasında, 17 yaşındaki bir öğrenci grubunun oynadığı Sparta isimli sanal gerçeklik oyunu ile karşılaşıyoruz.

Bir yandan intihar olayını çözmeye çalışan detektif diğer yandan öğrencilerin içerisine gömüldüğü Sparta oyunuyla ilgili bağlantıları takip ediyor. 8 bölüm boyunca; uyuşturucu, cinsel ilişki ve benzeri toplum tarafından hoş görülmeyen tüm aktivitelerin yapılabildiği bu sanal dünyanın gençler üzerindeki etkilerini görmüş oluyoruz.

Bugüne kadar incelediğimiz The Ready Player One ve Black Mirror Bandersnatch’in aksine Sparta, tam olarak yakın gelecekte sahip olabileceğimiz ciddi sorunları işaret ediyor. Henüz çok yaygın olmadığı için birçokları tarafından izlenmediğini düşünerek spoiler vermek istemiyorum ancak yakın zamanda detaylı şekilde ele aldığımız bir inceleme yapmayı düşünüyorum.

Rus sinemasına pek hakim olmadığım için dizinin kalitesi konusunda sadece yüzeysel bir değerlendirmede bulunabiliyorum ancak 50 dakikalık bölümlerin hiç sıkmadığını ve merak duygusunu sonuna kadar koruduğunu söylemek mümkün. Teknolojik olarak verdiği alt metni ön plana alarak, biraz da ihtiyatlı davranarak, bu diziye 7.8/10 gibi bir puan verebilirim.

Diziyi Türkçe altyazılı şekilde Netflix’te bulmak mümkün.

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir