Geleneksel yaşam alışkanlıklarımızın merkezinde yer edinen sirk, hayvanat bahçesi ve fayton gibi hayvanların istismara uğradığı eğlenceler günümüzde popülaritesini kaybetmeye, yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladı. Bu tarz uygulamalara en azından bazı noktalarda, birçok insan tarafından tepki gösteriliyor ve en kötü ihtimalle kişisel boykot tercih ediliyor. Ancak görünen o ki, doğru teknolojilerin de kullanımıyla hayvan dostlarımızı kişisel zevklerimiz için kullanmaya bir son vereceğiz.
Almanya’da 2017 yılında hayvanlarla çalışmayı durduran ve Optoma isimli şirket tarafından kurulan 11 cihazlı hologram sistemi için Bluebox şirketi ile çalışan Roncalli Sirki (Circus Roncalli), 2018 Haziran’ında yayınlanan bu video ile sahalara geri dönmüştü.
Hiçbir hayvanın eziyet çekmemesi ve hem hayvan çeşitliliğinin hem de hareket çeşitliliğinin artmasını sağlayan hologram teknolojisi ilgi çekmiş, hayvan hakları savunucularının saygısını ve sirkte eğlenceli vakit geçirmek isteyen insanların beğenisini kazanmıştı.
Sirkin kurucusu Bernhard Paul, 2018 Super Bowl’ı takip ederken Justin Timberlake’i bir yıl önce vefat etmiş olan sanatçı Prince ile birlikte şarkı söylerken gördüğünü ve bu fikri sirke de uygulamayı o gün düşündüğünü söylüyor. Bugün ortaya çıkan şovda toplam 15 kişilik bir tasarımcı ve yazılım mühendisi kadrosu, 11 adet ise 3B hologram cihazı yer alıyor.
Öte yandan hayvan istismarının minimuma indirilmesi için diğer alanlarda da çalışmalar devam ediyor. Twitter’da yükselen bir trend olan hayvanat bahçesi tepkileri, 31 Mart seçimlerinden sonra Kuşadası, Antalya ve İzmir’de faytonların kaldırılma kararı alınması ve dünyanın her tarafında büyüyen vegan hareketi ile birlikte görmeye başladığımız yapay et çalışmaları, yakın gelecekte tamamen kendi kurduğumuz bir ekosistemin içerisinde yaşayıp yaşayamayacağımızı düşündürüyor. Belki de yıllardır tahrip ettiğimiz, kaynaklarını har vurup harman savurduğumuz ve kişisel keyfimiz için sömürdüğümüz doğaya o kadar da ihtiyacımız yoktur? Ya da en azından bu süreç bize doğa ile dost olabilmeyi öğretir.
Zira, gıda konusunu bir kenara bırakırsak, gösterilerin (hem hayvanat bahçesi hem sirk) hologram ve [tooltip tip=”Virtual Reality (Sanal gerçeklik) ve Augmented Reality (Artırılmış gerçeklik)”]VR-AR[/tooltip] teknolojileri ile çok daha keyifli bir hale getirilebileceğini, faytonun ise elektrikli araçlar tarafından kolayca çekilebileceğini biliyoruz. Bugün bu teknolojik imkânlara sahipken ihtiyacımız olan tek şey kültürel değişim.
Bu da ilginizi çekebilir:
[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/konser-deneyimi-vra-tasiniyor/”]Konser Deneyimi VR’a Taşınıyor[/button]