Amerika’da bulunan Johns Hopkins Üniversitesi’nden bir araştırmacı ekibi, Covid-19 kriziyle birlikte sağlık alanındaki robotlara olan ihtiyacı araştırıyor. Nature Machine Intelligence’da yayınlanan bir makaleye göre şu anda geliştirilme aşamasındaki dokunma, hissetme ve karar verme yeteneklerini barındıran insansı robotları yakın bir gelecekte hastanelerde hasta yoğunluğunu kontrol etmek için kullanabiliriz. Kısacası bu robotlar gelecekte olası pandemilerde doktorların yükünü azaltmak amacıyla aynı bir sağlık görevlisi gibi hastalarla iletişime geçebilir ve onları tedavi edebilir.
Sağlık robotları ile malzeme tesliminden çok daha fazlası mümkün
Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Çin’in Vuhan şehrinde, şu anda bütün dünyayı etkisi altına alan, Covid-19 virüsü ortaya çıktı. Virüsün ilk zamanlarında yeterli önlem alınamamasından dolayı hızlıca tüm dünyaya yayıldı. 130 milyon gibi inanılmaz rakamlara ulaşan vaka sayıları her geçen gün artmaya devam ediyor ve bu durum maalesef ki doktorları zor duruma sokuyor. Bütün dünyada doktorların istifalarına getirilen kısıtlamalara, artan mesai saatlerine, aralıksız çalışma tempolarına şahit oluyoruz.
John Hopkins’teki araştırma ekibi, robotların Covid-19 krizi sırasında hem hasta bakımında hem de sağlıkçıların sağlıklarını koruma alanında önemli ölçüde fark yarattığını gözlemledi. Yapay zekâ destekli sağlık robotları, virüse yakalanan hastalar ile sağlık çalışanları arasındaki teması en aza indirgeyebiliyor. Aynı zamanda bu robotlar temasın en aza indirgenmesiyle birlikte sağlık çalışanlarının siperlik, özel izolasyonlu kıyafetler, kalın maskeler gibi kişisel koruyucu ekipman ihtiyacını da büyük ölçüde azaltıyor. Bu sayede görevliler ekipmanları giyerken kaybettikleri zamanı, durumu kritik olan hastalar gibi diğer önemli görevlere ayırabiliyor.
Robotların Hastane Ortamına Uyumları
Şu anda Amerika, Japonya gibi birçok gelişmiş ülkenin belirli hastanelerinde hastalara yemek dağıtabilen, hastanın ateşini ölçebilen ve ilaçlarını alması konusunda uyarabilen robotlar bulunuyor. Hatta bu robotların sayısının pandeminin dünya geneline yayılmasının ardından hızla arttığını söyleyebiliriz. Sağlık robotları, henüz hastanın sağlığı alanında ameliyata girmek, teşhis koymak gibi önemli görevleri yerine getiremeseler de hastalarla ilgilenerek pandemi hastanelerinde günler boyu çalışan hemşirelerin ve doktorların yoğunluğunu azaltabiliyor.
[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/tipta-yikici-yenilik-nanorobotlar/”]Tıpta Yıkıcı Yenilik: Nanorobotlar[/button]
Araştırmacıların şu anda geliştirdikleri insansı robotlar ise sadece yemek dağıtabilen robotlardan çok daha fazlasını vadediyor. Ameliyathaneleri sterilize edebilen, hemşirelik görevlerini yerine getirebilen, doktorların onayıyla ilaç verebilen ve en önemlisi ameliyatlarda asistan olarak bulunabilen robotlardan bahsediyoruz. Ancak birçok alanda insanlara yardımı dokunabilecek bu insansı robotları, mühendislik açısından programlamak ve kullanıma hazır hâle getirebilmek uzun bir süre alabilir.
Farklı Alanlarda Çalışabilen Robotlar
Günümüzde farklı farklı görevlerde çalışamayan, sadece bir alanda hizmet verebilen robotlar bulunuyor. Örneğin bir temizlik robotu hastaların ilaçlarını hatırlatamıyor veya bir güvenlik robotu temizlik yapamıyor. Araştırmacılara göre geliştirilen bu insansı robotların en büyük zorluklardan biri, uzman olmadıkları alanlarla ilgili özel senaryolar için hızlı bir şekilde adapte olarak görevlerini yerine getirmeleri oluyor. Şu anda araştırmacılar dahil hepimizin aklını kurcalayan soru: Hastanelerde bulunan bir temizlik insansı robotu acilen müdahale yapılması gereken kritik bir hasta geldiğinde bu duruma adapte olabilir mi?
Giderek artan vaka sayılarıyla birlikte hastanelerde doktorlara ve hemşirelere duyulan ihtiyaç artıyor. Yoğun bakım doluluk oranları, dolu hasta yatağı oranı giderek artıyor ve bundan dolayı sağlık sektörü büyük anlamda bir zorluk yaşıyor. Yakın bir gelecekte sağlık sektöründe oluşan bu büyük yükler ortadan kalkabilir. Bütün hastalara yetişmek için canla başla çalışan hemşireler yerine insanlarla özel olarak ilgilenebilen sağlık robotlarını görmemiz mümkün olabilir.
Geleceğin sağlık hizmetleri robotları, dikiş atmak gibi gelişmiş otonom cerrahi robotik prosedürlere ek olarak, 3D kameralar ve kuvvet sensörleri aracılığıyla akciğer ultrason görüntülemesi de gerçekleştirebilir. Bu sayede yaşanan pandemilerde erken teşhis konulabilir ve doktorların yükü azaltılabilir. Kısacası, yakın bir gelecekte hayatımıza girmesi muhtemel olan yeni nesil sağlık hizmetleri robotları, pandeminin getirdiği kaos ortamının bir çözümü olabilir.
Kaynak: Interesting Engineering