Sözlü iletişim, odaklanma, kaygı ve stres kontrolü gibi konularda olumsuz tecrübeler yaşatan otizm, çocukların gelişim sürecini ciddi şekilde etkileyen bir hastalık.
Gelişen teknoloji ile birlikte daha verimli bir gelişim süreci geçirmelerini umduğumuz çocuklar için yapılan çalışmalar da devam ediyor. LuxAI isimli bir girişimin geliştirdiği QTrobot isimli insansı robot da tam olarak bu amaca hizmet ediyor.
Okunuşu “cutie (Tatliş)” olan yaklaşık 61 santimlik insansı robot, yüzünde bir ekran ile görme, duyma, konuşma gibi yeteneklerinin yanısıra jest ve mimikleriyle de iletişim kurabiliyor.
QTrobot araştırması için 4-14 yaşları arasında 15 otistik çocuk ile birisi QTrobot diğeri ise insan ile olan ve 5 dakikadan kısa süren ikişer mülakat gerçekleştiren LuxAI bu görüşmeler sırasında çocuklara önce ismini ve 3 kişisel soru sorarak başladı. Sonrasında bir hikaye anlatan ve beğenip beğenmediklerini soran mülakatçılar son olarak ise çocuklardan, mülakatçının 4 jestini taklit etmesini rica etti.
“Çocuklar, robota da insanlara yaptıkları gibi dikkat ettiler mi ve taklit ettiler mi?” ve “Robot, çocukların el çırpma gibi tekrarlayan veya kalıplaşmış davranışlarını azaltmaya yardımcı oldu mu?” soru işaretleriyle başlayan araştırmanın sonucunda çocukların robotlara daha fazla gözlerini diktiklerini ancak genel olarak robotları da insanlara yaptıkları kadar taklit ettiklerini gördü. Ayrıca, çocuklar robotla etkileşime giriklerinde daha az tekrarlı veya basmakalıp davranışlarda bulundular.
Araştırmacılar raporlarında QTrobot’un mevcut araştırmalar ışığında çocuklara yardımcı olabileceğini ancak uzun vadede belki de robotun çocuklar üzerindeki etkisini kaybedebileceğini belirtmiş. LuxAI yetkilileri henüz otistik çocuklar için robot yönteminin doğru olup olmadığına emin olmasa da şu ana kadar proje başarılı geçmiş görünüyor.
Kaynak: Futurism