Yapay zekânın insanları işsiz bırakacak olması, yaratacağı yeni iş fırsatlarından çok konuşuluyor. Önce milyonlarca mavi yakalıyı ve şoförü işsiz bırakması beklenen yapay zekâ ve robotların daha sonra sanatçılara da aynı kaderi yaşatması bekleniyor. Metin ve içerik yazarları olarak bizim de bu akımdan etkilenme ihtimalimiz bir hayli fazla.

Amerikan hukuk firması BakerHostetler’de işe başlayan Ross isimli bir chatbot müdürlerinin kendisine sorduğu bazı soruları, sistemdeki milyarlarca dökümanı inceleyerek 3 saniyeden kısa bir sürede cevaplayarak bürodaki birçok sorunu anında çözüme kavuşturabiliyor. Bu konuda birçok farklı örneğe sahibiz. Sadece 4 nota kullanarak şarkı yazan Google Magenta, 11 bin kitap ile beslenerek karşılığında şiir yazan yapay zekâ, psikedelik görüntüler oluşturan DeepDream ve daha yüzlerce farklı örnek hem telif hakları konusunda hem de yaratacağı işsizlik konusunda evhamlanmamızı sağlıyor.

Kitap örnekleri ile beslenen yapay zekâların kitap yazabilmesi, şarkılar ile beslenenin şarkı yazması ve Picasso resimlerini öğrenen yapay zekânın Picasso gibi resim çizebilmesi günümüzde alıştığımız bir gerçek olsa da bu robotların yaratıcı yazarlık konusunda sıkıntı çektiği bilinen bir gerçek. Makineler, insanların mizah seviyesini yakalamaktan çok uzak diye düşünüyoruz.

Ancak Amerikan reklam şirketinin geliştirdiği; en fazla tık alan sitelerden alınan bir milyar kelime, cümle ve görsel ile beslenen Persado isimli yapay zekâ bu durumu tersine çevirebilir. Bu verileri müşteri profili oluşturmak adına bir düzenleyici olarak kullanan Persado, önceki kampanyaların analizine yeni bir duygu ekleyerek hareket ediyor. Yeni kampanyanın oluşturulmasını sağlayan duygu ise ‘duygu çarkı’ndan seçiliyor.

 

Britanyalı girişim yatırım fonu MMC’ye göre bu alanda çok daha fazla rakip ile karşılaşacağız. 2018 yılında sitedeki ürünlerin detaylarını yazmak üzere Alibaba tarafından geliştirilen metin yazarı aracı ve nice örnekleri de bunlardan birisi.

Bu örneklere rağmen henüz yaratıcı endüstrinin korkmasına gerek yok. Persado ve benzeri ürünler reklam panoları ve e-mailler için başarılı olabilse de bir reklam kampanyasını baştan yaratma ve planlama konularında insanların eline su dökmek için henüz gidecek yolları var. Persado’nun marketing direktörü Julia Spano da “Asla “Just do it.” gibi sloganlar ile gelen yaratıcı bir ajansın yerini almayacağız.” diyerek ironik bir şekilde bu fikri destekliyor.

Öte yandan Gartner’in 2018 tarihli araştırmasına göre 2020 yılı itibariyle müşteri iletişiminin %25’ini chatbotlar idare edecek. Forrester tarafından yapılan ve insanların chatbotlardan arkadaş canlısı, empati dolu, akıllı ve komik olmalarını beklediğini söyleyen araştırmayı destekleyen bir başka çalışma ise Messenger’daki mesajların %12’sinde chatbotların şaka yapması veya komik hikayeler anlatması istenmiş.

Gördüğünüz gibi bu konularda kafamız bir hayli karışık. Yakın zamanda metin, içerik ve haber yazarlarının robotlardan dolayı işsiz kalmasını beklemiyor olsak da kişisel olarak sürekli teknolojiyi takip eden birisi olarak yaptığım işe fazla güvenmemem ve farklı fırsatlar için de gözümün açık olması gerektiğinin farkındayım. Yapay zekâ, 3B yazıcılar, sanal gerçeklik ve blockchain gibi teknolojiler yepyeni fırsatları ile geliyor. Bu fırsatlardan yararlanamayanların da evrensel temel gelir beklentisiyle yine mutlu olabilme şansı bulunuyor.

Google’da mühendislik biriminin yöneticisi olan Ray Kurzweil’a göre insan bilincinin makinelere yüklenmesi 2029’dan önce başarılamayacak. Kendimizi farklı alanlarda geliştirip treni yakalamak için hâlâ zamanımız var.

 

Kaynak: chatbotslife

 

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir