Robotlara duygu katmak, onları duyguları olan makineler veya mekanik bir vücuda sahip insanlar haline getirmek istiyoruz ancak ne gibi sonuçlar doğurabileceğini henüz tahmin edemiyoruz.
Amerika’nın başkenti DC Washington’da bir güvenlik robotunun intihar ettiği söyleniyor. Henüz tam olarak sebebi bilinmese de görünen o ki robot kendisini suya bırakmış.
Knightscope K5 model robot; ofis ve alışveriş merkezi gibi alanlarda termal kamera, LIDAR sensör (Lazer ile uzaklık ölçme), mikrofon, GPS, kamera ve plaka tanıma gibi özelliklerle donatılmış bir devriye robotu.
Bu şüpheli ölümden 3 gün önce atılan “Kısa öykü makinesinden bir öykü çıkardım ve robot polise okudum” tweeti, espri konusu olmuş.
WHAT DID THE STORY SAY????? pic.twitter.com/FjTcE9GM1S
— mark mcbride (@mccv) 17 Temmuz 2017
Robotun işinden sıkıldığı için mi yoksa dünyanın bu kirli işleyişinden bunaldığı için mi kendisini öldürerek işinden istifa ettiği bilinmiyor ancak bu olay gelecek için bazı soruları bize hatırlatabilir. Mesela, robotlar işi yapmak istemediğinde özgür iradeleri ile bir davranış sergileyecekler mi? Eğer sergilerlerse bunun insanlara veya diğer yapılara zarar vermeyen bir davranış olacağını nasıl garanti altına alacağız? İntihar eden robotun aksine bazı şeyleri/canlıları yıkmak isteyen robotlarla nasıl anlaşacağız ve bu konunun hukuki boyutu ne olacak?
Hukuk meselesi çok detaylı, şu an üzerine konuşmamız biraz faydasız olur ancak geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve aktif görevde olan ChatBot Avukatlar sayesinde belki biraz fikir sahibi olabiliriz.
Çünkü bu bot avukatlar şu anlık sadece bize ücretsiz şekilde yardımcı olmayı vaat etse de sahip oldukları yapay zeka ve makine öğrenimi gibi algoritmalar sayesinde birkaç yıl sonra ciddi bir bilgi ve deneyim birikimine sahip olacaklar ve insanlar tarafından oluşturulması muhtemel bir “yapay zeka yasası” sayesinde Bot Avukatlar gibi yapay zekaya sahip yasa koruyucularının verdiği “suçlu” kararı ile robotun işletim sistemi durdurularak cezalandırılabilir.
Elon Musk ve Bill Gates gibi insanların sürekli “Yapay zeka ve robotlar için bir yasal düzenleme getirilmesi ve yeni vergi sistemlerinin düşünülmesi” gibi önerileri de boşuna değil. Robotlar hayatımızda ciddi yer edinmeye başlıyor ancak henüz resmen tanınmadıkları için ciddi bir hukuksal boşluk doğuyor. Yapay zekaları yapay zeka mahkemesinin, insanları insan mahkemesinin yargılaması ne kadar doğru olur tartışılır ancak bu da gelecekte yaşanabilecek senaryolardan birisi.
Bu tarz robot ‘ölümlerinin’ ardındaki sırrın çözülmesi ve cezanın verilmesi için de tüm robotların veri tabanının robot mahkemesindeki ‘yetkililere’ bağlı olması ihtimali doğabilir. Bu durumda, korkulan robot ordusu için çok güçlü bir lider ortaya çıkmış olacak. Çünkü ev asistanlarından robot hemşirelere, arabalarımızdan akıllı lenslerimize kadar tüm akıllı cihazların kaydettiklerine sahip olacak tek bir kişi veya grup çok tehlikeli olma potansiyelini de taşıyacak.
Kaynak: digg.com