[tooltip tip=”Ecole Polytechnique Federale de Lausanne”]EPFL[/tooltip] Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Öğretim Üyesi Diego Ghezzi tarafından yürütülen araştırma ile görme engelli bireylere sanal görüş sağlayan yeni bir retina implantı geliştirildi.
Yeni retina implantı, kamera donanımlı akıllı gözlükler ve mikro bilgisayar sistemleri ile tasarlandı. Elektrotlar kullanılarak uyarılan retina hücreleri mekanizması oldukça akıllıca tasarlanmış. Akıllı kameranın içerisinde yer alan kamera, fotoğraf çekerek verileri mikro bilgisayara aktarıyor. Gözlüğün gövde ucu (end-piece) olarak bilinen gövdeden gözlük sapına bağlantı parçalarından birinde yer alan mikro bilgisayar, burada bulunan verileri ışık sinyallerine dönüştürüyor. Retina implantındaki elektrotlar bu ışık sinyallerini kullanarak retinayı uyarıyor. Kullanıcı meydana gelen görüntünün ışık noktalarından oluşan siyah beyaz bir kopyasını görüyor.
“Gece gökyüzündeki yıldızlara bakmak gibidir, belirli takımyıldızlarını tanımayı öğrenebilirsiniz. Kör bireyler bu mekanizmayı kullanarak benzer bir görüntü elde edeceklerdir.” – Diego Ghezzi
Sanal gerçeklik programları
Bu çalışmanın başlangıcı 2015 yılına uzanıyor olsa da insanlar üzerinde denenmesi için medikal onayların alınması uzun sürdüğü için sonuçlar yeni alındı. Bu zaman zarfında araştırmacılar, hastaların bu implantlar ile görüşünü simüle eden sanal gerçeklik programları geliştirdi.
Yeni implantlar oldukça başarılı bir sonuç olarak 10.500 adet elektrot içeriyor. Bu sayıda elektrotun yeterli gelip gelmeyeceğinden ya da fazla geleceğinden emin olmadıklarını ifade eden Ghezzi, kopya görüntüyü yaratmanın çok zor olmaması için doğru adeti bulmak gerektiğini vurguluyor.
“Hastanın ayırt edebilmesi için beliren noktaların arasındaki mesafenin yeterince fazla olması gerekli. Ancak aynı zamanda yeterli çözünürlüğün elde edilebilmesi için mümkün olduğunca fazla sayıda nokta yerleşebilmeli.”
Şimdiye kadar test edilen sanal gerçeklik test programlarında, elektrot sayısının algılanabilir görseller yaratmak için ideal olduğu görüldü. Bu da çalışmanın istenilen noktada olduğunu ve birçok kişinin hayatında fark yaratmaya hazır bir teknoloji olduğunu gösteriyor.
Bilim ve teknolojinin engelleri ortadan kaldırmada çok önemli bir payı bulunuyor. Toplum bilincinin gelişmesi ve erişilebilir cihazların yaygınlaşması ile bu tür teknolojiler çok daha etkili olacaktır.
Kaynak: Interesting Engineering