Teknoloji devlerinin tekelleşme serüveninden sık sık bahsediyoruz. Tekelleşme sürecinde şirketlerin sıkça başvurduğu yöntemlerden birisi de uygulama marketlerinde güçlü rakipleri elimine etmek oluyor. Apple’ın iOS 12 sürümü ile birlikte sunduğu ekran süresi takibi ve kontrolü özelliklerinin benzerlerini sunan çeşitli uygulamalar App Store’dan kaldırılmıştı. Apple bu kararlara gerekçe olarak üçüncü parti uygulamaların arka planda konum bilgisi ve [tooltip tip=”Sanal özel ağ, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan İnternet teknolojisi. “]VPN[/tooltip] bağlantıları ile kullanıcı gizliliğini ihlal eden özellikleri göstermişti.

Play Store özgür, App Store kalite odaklı ve yüksek güvenlikli 

Play Store ve App Store gibi uygulama marketlerinin yazılımcılar ve uygulama yaratıcıları için belirlediği net kurallar var. Play Store uygulama geliştiriciler için daha özgür bir ortam sunarken, App Store daha kalite odaklı ve yüksek güvenlikli bir politika izliyor. App Store’da bir uygulamanın canlı ortama geçebilmesi Play Store’dan daha uzun sürüyor. Geliştiricilere yapılan geri bildirimler sonrası değişiklikler tekrar test ediliyor ve sonrasında yayına geçiriliyor. Uygulama yayınlandıktan sonra kontrolleri devam ediyor, gerekli görüldüğünde uygulamalar işaretleniyor ve kaldırılabiliyor.

22,5 milyarı Play Store ve 9 milyarı App Store olmak üzere bu yıl Ocak-Mart ayları arasında toplamda 31,5 milyar indirmeye ulaşılan devasa uygulama marketi sektöründe, bu iki dev ismin tekelleşme serüvenleri korkutucu olabilir.

Google’a ait Family Link uygulaması, ailelerin çocuklarının mobil cihazlardaki ekran süresini denetlemesine ve cihazlar üzerinde yetki sahibi olmasına olanak veriyor. Google rakibi olan Boomerang isimli ebeveyn kontrol uygulamasını defalarca kez zararlı uygulama kategorisine alıp, Play Store’dan kaldırdı. Gerekçe olarak uygulamanın kolaylıkla silinebilir olmaması ve dolayısıyla [tooltip tip=”Uygulamalarda aldatıcı beyanların yer almasını önleyen hükümlere verilen ad”]Deceptive Behaviour Policy[/tooltip]’nin ihlal edilmesi gösterildi.

Uygulama, ebeveynlerin çocuklarının mobil cihazlarında denetim sağlamasını amaçlıyor

Boomerang adlı uygulamanın Play Store’daki silinebilir olma kuralını ihlal etmesi bir bakıma mecburi bir durum. Ebeveynlerin çocuklarının mobil cihazlarında denetim sağlamasını amaçlayan uygulama, kullanıcı çocuklar tarafından kaldırılabilir olursa amacını yerine getiremez. Uygulamanın geliştiricileri bu açıklamayı yaparak, Play Store’ın defalarca kez uygulamayı engellemesini çözmek istediyse de başarılı olamadı. Boomerang, özellikle ebeveynlerden gelen geri bildirimler üzerine kullanıcı çocukların uygulama üzerinde kontrol sağlayamaması için Ebeveyn Modu adlı özelliği devreye aldıklarını açıkladı.

Otomatik cevaplardan başka cevap alamayan ve herhangi bir insan çalışan ile durumu konuşma şansı bulamadıklarını belirten geliştiriciler, Google’ın aynı kategorideki uygulaması Family Link‘i parlatmak ve rakipleri elemek için bu tür bir tutum sergilediği görüşünde. Bu iddiayı destekler nitelikle kanıtlar da mevcut, Family Link isimli uygulama da Boomerang’da olduğu gibi kullanıcı çocuklar tarafından doğrudan kaldırılamıyor. Kullanıcı uygulamayı kaldırmak istediğinde ebeveyninin cihazına gönderilen şifreyi girmesi gerekiyor.

Bir aydan uzun süre boyunca Google tarafından bir insan ile iletişim kuramayan, defalarca kontrol robotları tarafından işaretlenen ve detaylı açıklama yapılmadan kaldırılan Boomerang uygulamasının geliştiricileri, bu süreçte kullanıcı güveninin zedelendiğini ve ciddi kayıplar yaşadıklarını ifade ediyor. Sürecin sonunda iletişim kurulup uygulama markette tekrar yerini almış olsa da, bu süreç Google için imaj zedeleyici oldu.

Kaynak: Tech Crunch

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Öykü, gastronomiye ve mutfak sanatlarına meraklı, ekonomi ve politikaya ilgili ve aynı zamanda veri çağında geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir