Denizlerde plastiklerin yarattığı kirlilik, son on yılda çevre gündemini meşgul eden en önemli konulardan biri oldu. Denizlerdeki kirliliğin yaklaşık %80’ini oluşturan plastik atıklar, su ekosistemini olumsuz etkiliyor. Deniz canlılarının vücudunda yoğun miktarda bulunan mikroplastikler, bu canlılarla beslenen insanların sağlığını da tehdit ediyor.
Her yıl 300 milyon tonun üzerinde plastik üretilen dünyamızda, bu plastiklerin en az 8 milyon tonu okyanuslara atık olarak gönderiliyor. Çoğunluğu tek kullanımlık plastiklerden oluşan atıklar pipet, kahve bardağı ve pet şişeler gibi günlük hayatımızın parçası olan ve vazgeçmekte zorlandığımız eşyalardan meydana geliyor.
Giderek artan plastik kirliliği için tek kullanımlık plastik kullanımının azaltılması en uygun çözümlerden birisiyken, bir diğer çözüm ise bu atıkları 3 boyutlu yazıcıların kullandığı hammadde olan filamentlere dönüştürmek olabilir.
Atık Hazine
Victoria Üniversitesi’nde Tasarım İnovasyonu üzerine eğitim alan Matthew O’Hagan, eski balık ağları gibi çeşitli plastik atıklarını 3B yazıcı filamentlerine dönüştürme fikriyle yola çıktı. Bulunduğu bölgedeki bir midye çiftliği ile anlaşıp, 40 kilo civarında plastik atık topladı. Midye yetiştirme ipleri, ağlar ve şamandıralar gibi tipik deniz atıklarından oluşan bu atık kütlesine öncelikle temizlik işlemleri uygulandı. Endüstriyel fırınlarda eritilip önce levhalar, sonra da küçük parçalar haline getirilen plastikler filament [tooltip tip=”Ekstrüder plastik ham maddeyi eritme, karıştırma ve istenilen basınçla kullanıma verme işlemini yapan makine.”]ekstrüderinde[/tooltip] filament haline getirildi.
Şimdiye kadar okyanus atıklarını yine su ile ilgili eşyalara dönüştüren genç maker, penguenler için yuva kutuları, plaj sandalyeleri ve kürek gibi çeşitli ürünler üretti. Kendi emeği ile küçük çaplı dönüşüm ve üretim yapan O’Hagan, Deniz Çiftçiliği Derneği’ne göre bu fikrini daha sistematik bir şekilde büyük üretim sistemlerine dönüştürecek.
Plastik atıklarımdan filament üretebilir miyim?
3B yazıcı sahipleri için ilgi çekici olabilecek filament üretim cihazlarına bir örnek olan 3-devo Composer ve Precision serileri, kullanılmış plastiklerin filament üretiminde kullanılarak dönüştürülmesine olanak sağlıyor. Ancak her plastik atık geri dönüşüme uygun olmayabilir, bu konuda daha detaylı bilgi için BoyutKat‘ı ziyaret edebilirsiniz.
Plastik tüketimini azaltmak için yapılabilecekler için Plastiksiz Temmuz Nedir, Ne Yapabiliriz? isimli yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca, 8 Nisan 1994 tarihinde Rahmi M. Koç’un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası ve bir avuç deniz sevdalısıyla birlikte başlatılmış bir sivil toplum hareketi olan TURMEPA‘nın internet sayfasını ziyaret ederek, denizlerimiz ve plastik atıklar hakkında çalışmaları inceleyebilirsiniz.
Kaynak: 3D Printing