Adobe’un popüler fotoğraf düzenleme yazılımı Photoshop uzun süredir medyayı işlemek için kullanılıyor. Dijital araçlar gittikçe daha fazla geliştiği için şu anda fotoğraf düzenleme yazılımı Photoshop, gerçeğe yakın sahte fotoğraflar üretebilecek seviyeye ulaştı. Orijinal fotoğrafın Photoshop’ta işlenerek bir nevi manipüle edilmesi sonucu ortaya çıkan bu sahte fotoğraflar sosyal medyayı yanlış yönlendirmek ve sahte algılar oluşturmak için kullanılıyor. Sahte fotoğrafların orijinallerinden ayrılmasının güçleştiği günümüzde Adobe geliştirdiği yeni özellikle beraber bu karmaşanın önüne geçmeyi planlıyor.

Gördüklerimiz gerçek mi?

Şirket, yazılımının ortaya çıkarmadığı ancak onlarca yıldır yayılmasına yardımcı olduğu kötü amaçlı sahte fotoğraf yaratma sorununu çözmek için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Adobe, insanları gördükleri görüntülerin doğru olduğuna güvenmeye veya en azından daha bilinçli kararlar vermeye teşvik edeceği umuduyla, Photoshop için bir atıf aracının ‘beta’ sürümünü yayınladığını duyurdu.

İsteğe bağlı olan ve başlangıçta yalnızca belirli kullanıcılar tarafından kullanılabilecek olan özellik, fotoğraf editörlerinin, metadata olarak bilinen, özünde çevrim içi olarak dolaşan ayrıntılı bilgiler içeren görüntüleri eklemesine olanak tanıyor.

Bu metadata bilgiler sayesinde şu anda fotoğraflara eklenebilen temel ayrıntıların çok ötesinde bir kaynak bilgisine ulaşılabilecek. Fotoğrafın kim tarafından ve nerede oluşturduğunu gösterecek olan metadata, orijinal görüntünün bir küçük resmini ve nasıl değiştirildiğiyle ilgili verileri içerecek. Ayrıca yapay zekâ araçlarının kullanılıp kullanılmadığını da gösterecek olan bu özellik ile Adobe artık photoshop ile oynanmış bir resmin kolayca anlaşılabileceğini belirtiyor.

Adobe's new AI tool automatically spots Photoshopped faces - The Verge

“İnsanların doğru olduğuna inanmasını istediğiniz bir şey varsa, bu, insanların buna inanmasını sağlamanıza yardımcı olacak bir araçtır.” – Adobe’un Genel Danışmanı Dana Rao

Bu sürüm, Adobe’un bir yıl önce Twitter ve The New York Times ile başlattığı, şirketin yanlış ve yanlış bilgiyle mücadele amaçlı İçerik Özgünlüğü Girişimi‘nin bir parçası. Başlangıçta içerik ilişkilendirme aracı, yaratıcı çalışmaları paylaşmak için Adobe’ye ait bir sosyal ağ olan Behance‘te hareketsiz görüntüleri inceleyecek. Şirket, zamanla bu tür kimlik doğrulama bilgilerinin farklı içerik türlerine ekleneceğini ve sosyal medya platformlarında ve medya şirketleri aracılığıyla geniş çapta paylaşılacağını umuyor. Örneğin Twitter ve Facebook ile entegre çalışabilecek bir sosyal medya sahte fotoğraf engelleme araçları oluşturulabilir. Bu sayede belirli konu veya tarihlerde sosyal medyada içeriği ile oynanmış photosop ile düzenlenmiş fotoğrafların paylaşılması engellenebilir.

Telegram botu çıplak fotoğraflar oluşturuyor

Sosyal medyada üzerinde oynanmış fotoğrafların paylaşılması sosyal medyaların genel olarak güvenilirliğini azaltıyor. Ayrıca sahte fotoğrafların düzenlenmesi, özel hayatın ihlali ve kasıtlı yanlış bilgi yayma gibi suçların işlenmesine yardımcı oluyor. Bu suçların işlendiği son platfrom popüler mesajlaşma uygulaması Telegram oldu. Uygulamadaki bir [tooltip tip=” Pek çok bilgisayar işlemini yarı-otomatik olarak yapabilen robotlar”]bot[/tooltip], fotoğraflarını sosyal medyadan alarak 100.000’den fazla kadının ‘deep fake’ çıplak fotoğraflarını oluşturdu ve diğer kullanıcılarla paylaştı. Yapay zekâ destekli geliştirilen Telegram botu ve benzerleri yüksek sayıdaki fotoğraflar üzerinde kısa bir sürede oynayabilir ve bunları sosyal medyada paylaşabilir. Adobe bu tür botların paylaşım yapmasını engelleyemese de paylaşılan fotoğrafları manipüle eden insanların yakalanmasında geliştirdiği yeni metadata özelliği sayesinde kilit bir rol oynayabilir.

Deepfake ve diğer kötü niyetli görsel medya biçimlerini tespit etmede uzmanlaşmış bir şirket olan Sensity AI tarafından yürütülen bir araştırmaya göre kullanıcılar çıplak olarak görmek istedikleri kadınların hesaplarını bu bot ile paylaşıyor ve 1,5 dolar gibi cüzi bir miktara bu fotoğraflara erişebiliyor. Adobe’un yeni tanıttığı özelliğin geliştirilmesi ile olası bir fotoğraf engelleme araçları bu tür tehlikeleri ortadan kaldırabilir.

Rao, “Halk, gördüğü fotoğraflara güvenmek istiyorsa bu [tooltip tip=”Metadata, metaveri ya da üst veri, bir kaynağın ya da verinin öğelerini tanımlayan bilgilerdir.”]metadata[/tooltip]ları görmeyi beklemeleri gerekiyor ve meta dataları görmezlerse, şüpheci olmalıdırlar.”

Adobe’un çabası, görüntüleri düzenleyenlerin bu özelliği gönüllü olarak kullanmalarıyla bir anlam kazanabilir. 20 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan programın yeni özelliğinin daha yaygın kullanılması için ileride metadata kullanılmasını zorunlu kılabilir. Adobe, yaratıcı profesyonellerin %90’ından fazlasının Photoshop kullandığını ve 23 milyon kişinin Behance kullandığını iddia ediyor. Şirket ayrıca [tooltip tip=”PDF (Portable Document Format; Taşınabilir Belge Biçimi), platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş sayısal bir dosya biçimidir.”]PDF[/tooltip] gibi dijital içerik standartlarını yaygınlaştırma konusunda deneyime sahip. Büyük bir pazar payına sahip olan Adobe’un bu özelliği kullanmayı zorunlu mu yoksa gönüllü mü yapacağını önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

Fotoğraf çekmek artık ne kadar güvenli?

Dijital adli tıp alanında uzmanlaşmış bir University of California Berkeley profesörü olan ve orijinallik girişimi için Adobe’nin ücretsiz danışmanı olan Hany Farid, şirketin yaklaşımının mantıklı olduğunu düşünüyor. İçerik üreticisinin fotoğrafını her kullanıcıya açık bir şekilde paylaşmaktansa kendi metadatası ile koruma altına alabileceğine dikkat çeken Farid, bu özelliğin üreticilerin emeğini koruduğunu söylüyor. Yine de, Farid’in işaret ettiği gibi, Adobe’un içerik ilişkilendirme aracı, Photoshop’ta düzenlenmeden önce bir görüntünün doğruluğunu onaylayamaz. Bu sorunu çözmek için, İçerik Orijinallik Girişimi‘in bir parçası olan ve Farid’in ücretli bir danışmanı olan fotoğraf ve video doğrulama girişimi TruePic, kısa süre önce çip üreticisi Qualcomm ile güvenli bir şekilde fotoğraf çekmenin bir yolunu oluşturmak için ortak olduğunu duyurdu.

Büyük şirketlerin sahte fotoğraf düzenlenmenin tehlikelerinin farkında olduklarını ve bu sorunu çözmek için ortak çözümler üretmeye çalıştıklarını söyleyebiliriz. Kamuoyunun da bu konuda daha bilinçli bir şekilde davranabilmesi için bilinçlenmesi ve sahte fotoğrafları ihbar etmeleri gerekiyor. Böylelikle yıllardır büyüyerek şu anda büyük bir sorun haline gelmiş olan veri manipülasyonuna karşı topyekûn bir mücadeleye girilmiş olabilir. Photoshop uygulamasının kasıtlı olarak manipüle amacı ile kullanılmasının ne tür sonuçlara yol açabileceğini düşünmemiz gerekiyor. Başkanlık seçimleri veya toplumun bütününü ilgilendiren protesto, etkinlik ve yayınlar hakkında sosyal medyada paylaşılan fotoğraflara güvenip güvenemeyeceğimize karar verebilmek için Adobe’un yeni metadata özelliği sosyal medya sitelerinde zorunlu hale getirilebilir. Bu sayede kamuoyunun sosyal medyaya olan güveni artıralabilir. Adobe’un sahte fotoğrafla olan mücadelesinde başarılı olup olamayacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Kaynak: CNN

Share:

administrator

1997 İstanbul doğumlu olan Kemal Berk, İTÜ Ekonomi bölümünde eğitimini sürdürüyor. Estetik açlığını Avrupa Sineması ve Müziği ile doyurmaya çalışmasının yanı sıra felsefe, nöroloji, dinler tarihi ve iktisat konularında okumalar yapmayı seviyor. Öğrenmeye ve gelişmeye yönelik durdurulamaz bir arzuya sahip olması, onu üretken ve verimli olmak için teşvik ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir