Akıllı şehirlerin kurulacağından, ortak yaşam alanlarımızın yapay zeka kontrollü lüks birer gün güzelleştirme projesinin parçası haline geleceğinden bahsediyoruz sürekli. Buluşma yerinde arkadaşımızı beklerken telefonumuzu (akıllı saat, akıllı lens, akıllı ayakkabı veya akıllı gözlük de olabilir) şarj etmek, wi-fi depolamak (bu mümkün olacak mı gerçekten merak ediyorum) için şarj istasyonuna gittiğimizde yapay zekaya sahip şarj istasyonundaki sistemin bir flört yazılımı sayesinde bizi karşımızdaki başka bir insanla iletişime geçirmesi veya iletişimi kolaylaştırması da mümkün olabilir. Neyse flörtü falan bırakalım, şu an biraz realiteye dönelim.

Amerika merkezli bir girişim olan Soofa, çağdaş yaşamın en çok imrenilen ortak alanlarından olan parklar ile işe başlamış bir akıllı sokak mobilyası üreticisi diyebiliriz. Birkaç yıldır bu işi yapan şirket  cihazlarının park yönetimi, şehir yönetimi ve çevre işletmeler için güvenilir ve detaylı veriler; halk için ise güncelliğini hiç kaybetmeyen rehber veriler sağlayabildiğini söylüyor.  Güneş enerjisi ile çalışan ve şarj girişleri ile herkes için bir kurtarıcı olan Soofa cihazları, hücresel bağlantı seçeneğiyle de birçok potansiyel vaat ediyor. Soofa’nın Bench, Core ve Sign isminde farklı kullanımlara hitap eden cihazları bulunuyor ancak hepsi birbirine fazlaca benziyor. Mesela Sign, bir tabela görevini yere getirirken Bench, insanların bankta otururken kullanabileceği bir cihaz.

Şu an için fazla ‘yıkıcı yenilik’ olarak tanımlayabileceğimiz etkiler yaratmasa da Soofa şirketinin başlattığı dijital – akıllı sokak mobilyası olgusu ile geleceğimizin ana kültürüne yavaş yavaş yaklaşıyor olabiliriz. İlk paragrafta verdiğim örnekten devam edersek; yakın gelecekte meydanlarımız gri beton değil space grey cihazlarla donatılmış olabilir. Artık deniz kenarında vapur beklemek için bank veya ağaç altı aramak yerine şarj soketi veya zaman geçirmemize yarayacak dijital ekranlar arayacağız. Bu kültüre bürüneceğimiz aşikar ancak hâlâ elektrikli araçların bile yaygınlaşmamış olması; elde etmesi oldukça mümkün olan bu teknolojilerin bize ne zaman ulaşacağı konusunda ciddi soru işaretleri doğuruyor.

“İlk altı ayda, Soofa Core’un kurulduğu dört parkta kullanım şekilleri arasındaki farkları bulabilmiştik; ayrıca park ziyaretlerinde kira, tatil, hava durumu, inşaat ve özel bir etkinliğe katılanların sayısı, açık hava buz pateni pisti veya sanat tesisatı gibi geçici tekliflerden yararlanan kişilerin sayısının nasıl etkilendiğini de görmeye başlıyoruz” -Bobbi Nance  |  Park District of Oak Park’ta Strateji ve yenilik kıdemli müdürü

Soofa’nın bazı kullanım alanları

  • Park operasyonlarını geliştirmek için yaya trafik verileri kullanılabilir.
  • Farklı parkların ne sıklıkta kullanıldığını bilerek yeni geliştirmelerde para tasarrufunda bulunulabilir
  • Etkinlikler için teklif ve fiyatlandırma konusunda yüksek verimlilik sağlar
  • Yakındaki iş geliştirme bölgeleri ile senkronize olabilir ve kamuya açık programların genel olarak park kullanımını ve mahalle etkinliğini nasıl etkilediğini nicelik olarak belirleyebilmek için veriler paylaşılabilir
  • İyileştirmeler tamamlandıktan sonra kaç kişinin kazanıldığını bilerek park geliştirme projelerinin etkisi ölçülebilir

Daha fazlası için: Resmi site

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir