Dijital dönüşüm, yapay zeka, nesnelerin interneti ve blok zincirinin yarattığı gelişmeler nedeniyle dünya beklenenden çok daha hızlı bir şekilde değişiyor. Yaşadığımız dijital ve teknolojik ilerlemeler toplumdaki kırılmaları düzelterek yaşam koşullarının iyileşmesine ve ekonomik güçlenmenin artmasına yol açarken Çin’deki Belt & Road Initiative’in (BRI-İpek Yolu Ekonomik Kuşağı) dijital gücü de yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve yeni bir fırsat alanına dönüşüyor.
BRI 2013 yılında sahneye çıktığında çoğu sohbet geleneksel altyapının etrafında dönüyordu: demir yolları, güç kaynakları ve sınırları birbirine bağlamak. Bununla birlikte BRI dijital uyanış, insan sermayesi ve inovasyon gelişimini de beraberinde getirdi. Bu gelişmeler, e-ticarete ve BRI ülkelerinin yatırımına yeni bir boyut kazandırdı. Küresel Rekabetçilik Endeksi 4.0 ışığında, ekonomilerin her alanda büyümesi, zorlukların üstesinden gelmesi, insan sermayesi ve inovasyona yatırım yapması son derece önem kazandı.
BRI’nın amiral gemi projesi olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) hızla ilerlerken Çin ve Pakistan arasında büyük iş birliği sağlayan bu projenin etkisi, Pakistan’ın insani gelişmişlik endeksini yükseltmesinden ve halkın refah düzeyinin artmasından da görülebiliyor. Terörle uzun yıllardır mücadele eden Pakistan’ın %5,8’lik ekonomik büyüme sağlaması ve yatırımcı güveninin artmasıyla ilerlemek için iyi bir yolda olduğu söylenebilir. Ebay’ın CEO’su Devin Wenig, 2017’deki Dünya Ekonomik Forumu’nda, Pakistan’ı dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret pazarlarından biri olarak nitelendirdi ve 2018 yılında, Pakistan’ın en büyük e-ticaret platformu Daraz.pk’yi satın aldı.
Pakistan’daki bu büyüme, güç ve bağlantı altyapısı ile teknoloji ve dijital altyapıdaki diğer büyük yatırımlarla devam ediyor. Çin’in en büyük çevrimiçi ödeme hizmeti sağlayıcısı olan Ant Financial Services, yakın tarihte Pakistan bankası olan Telenor Mikrofinans’ın %45 hissesini satın alarak 410 milyon değerinde bir anlaşma yaptı. Ant Financial’in CEO’su Eric Jing, Pakistan’da “Büyük ölçüde banka hesabı olmayan bir nüfus için şeffaf, güvenli, düşük maliyetli ve verimli bir şekilde kapsayıcı finansal hizmetler sağlayacağız.” dedi. Bu tarz bir yatırım ile Pakistan nüfusunun önemli bir kesimi [tooltip tip=”Mevcut ortakların kârdan pay alma hakkı”]temettüden[/tooltip] yararlanırken aynı zamanda banka hesabı olmayan genç nüfusun sadece finansal katılımı değil, dijital işlere yatırım yapacağı bir temele kavuşması da hedefleniyor.
Ülkenin şu an ihtiyacı olan şey, Dünya Ekonomik Forumu’nun Rekabet Endeksi (2018) üzerinde sırasıyla inovasyon için 89 ve finansal için 75 olan indekslerini iyileştirmek. CPEC, altyapı ve dijital ilerlemeler ile bağlantıyı geliştiren bu gibi yatırımlar için ortam yaratıyor. Pakistan hükümeti CPEC anlaşmalarında daha fazla şeffaflık sağlayarak, ülkeyi tehlikeye sokmayacak güvenli bir yatırım sağlıyor.
İnsanları kalkındıracak fiziksel, dijital ve biyolojik dünyaları birleştirerek daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamak ve teknolojiyi kullanarak kapsayıcı, insan merkezli bir gelecek yaratmak için Dördüncü Sanayi Devrimi bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Büyük dijital ve teknolojik bölünmelere sahip ülkelerdeki popülasyonların teknolojiyi hızla benimsendiğini görüyoruz. Çin, BRI boyunca ülkeler için gelecek vaat eden yapay zeka, robotik, siber ve uzay teknolojileri gibi geleceğin teknolojilerini geliştirme konusunda ön saflarda yer alıyor. CPEC projelerinin hızlı bir şekilde tamamlanması ve bu süreçte dijital teknolojinin kullanılması aynı zamanda ekonomiyi ve insanların hayatını da etkiliyor. Pakistan’ın bu teknolojileri benimsemeyi ve ilerleme sağlayabilecek bu projelerden yararlanıp yararlanamayacağı merak konusuyken bizlerin, geleceğin fırsatlarla ve vaatlerle dolu olduğunu daima hatırlamamız gerekiyor.
Not: Kapakta kullanılan görsel temsili olarak seçilmiştir. Pakistan ile veya içerikteki detaylarla bir ilgisi yoktur.