Dijital Sanatçı Hidreley Diao dönemsel ve popüler figürleri geliştirmiş olduğu yapay zekâ algoritması sayesinde günümüzün görselliğine taşıyor.
Amerika’nın ulusal bir sembolü olarak kabul gören Özgürlük Anıtı, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayarak dünya çapında en çok tanınan anıtlar arasında yer alıyor. 1886’da resmen açılan ve 1924’te Ulusal Anıt ilan edilen 305 metrelik bu devasa heykel, Ellis Adası’ndaki kaidesinden New York semalarına bakıyor.
Özgürlük Anıtı yaşasaydı neye benzerdi?
Daha önce yapay zekâdan yararlanılarak Antik Roma imparatorlarının hayata döndürüldüğüne sitemizde yer vermiştik. Benzeri bir yaklaşımla hareket eden Brezilyalı Dijital Sanatçı Hidreley Leli Diao, Özgürlük Anıtını etten kemikten olan bir kadın silüetine dönüştürmek için modern teknolojiyi kullanıyor. Ardından ortaya çıkan çarpıcı görüntüyü ise Instagram hesabından takipçilere sunuyor.
Diao, Özgürlük Anıtı’nın Ya Bugün Burada Olsalardı? adlı tarihsel figürleri dönüştüren dizisinde yarattığı ilk görüntü olduğunu dile getiriyor. Sanatçı yapay zekânın yaşamın içinde birçok imkansızı mümkün kıldığını, ilham verici bu teknolojiyle kendisine meydan okuduğunu dile getiriyor.
Figür yaratımda en çok zaman alan nokta, karakter seçiminde tarihi figüre benzeyen bir görüntü bulmada yaşanıyor. Sanıldığından daha zahmetli olan bu süreç sabır gerektiriyor. Bu sanatın temelini oluşturan ideal görüntü seçim sürecini sanatçı şu şekilde açıklıyor:
Öncelikle heykele benzeyen gerçek bir görüntü bulmak gerekiyor. Herhangi bir görüntü bankasında bulamadığım için kız arkadaşımın yüzünü kullanarak heykele hayat verdim. Önceliğim birebir benzerlikten ziyade yüzün konumunu mükemmelleştirmekten geçti. Yapay zekâ algoritmalarını haricinde Photoshop ve FaceApp uygulamasını kullandım. Bu süreçte heykelin gerçek görüntüsünü kullanılan görüntü ile üst üste koyarak yüz hatlarını oluşturmaya çalışıyorum.
Özgürlük Anıtı’nı yaratmak için saatler harcayan Diao, sanatına hayat veren heykelle henüz bizzat tanışmamış ve hayalinin en kısa zamanda onunla karşılaşmak olduğunu ifade ediyor. Sanatçının tek eseri Özgürlük Anıtı’ndan ibaret değil. Instagram hesabından paylaştığı diğer eserler çizgi film karakterleri, tarihi figürleri, oyuncuları ve müzisyenleri de içeriyor. Yapay zekâ teknolojisiyle bu gibi sanatsal eserlerin üretilmesi, potansiyel kullanım alanları noktasındaki belirsizliğini şimdilik takipçilerin hayal dünyasına bırakıyor.
Geçmişle günümüze görsel bir köprü kuran Hidreley Leli Diao’nun eserlerine göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Leonardo da Vinci pic.twitter.com/lpFzsZDMun
— Tim Urban (@waitbutwhy) February 20, 2022
Beethoven pic.twitter.com/A5dpNfVilV
— Tim Urban (@waitbutwhy) February 20, 2022
And Disney characters:https://t.co/HL845ScoLk
— Tim Urban (@waitbutwhy) February 20, 2022
Kaynak: Newsweek