Otonom teknolojiler son yıllarda başta lojistik olmak üzere pek çok alanda atılım yaşadı. Özellikle son günlerde bunun önemini çok daha iyi kavrıyoruz çünkü online alışveriş ve siparişlerin artması nedeniyle teslimat şirketlerinin mesaisi de katlanarak artıyor. Bu süreçte çalışan herkes risk altında dolayısıyla bu durum teslim alan insanlar için de risk teşkil ediyor.

Starship Technologies de bu sorunu çözmeye odaklanan oluşumlardan biri. Kendilerini mobil teknolojiyi ve otonom robotları mağaza ve restoranlarla yapılan ortaklıklarla bir araya getirerek yerel teslimatı daha hızlı, akıllı ve uygun maliyetli hale getiren bir girişim olarak tanımlıyorlar. İlk olarak 2018 yılında İngiltere’de hizmet vermeye başlayan otonom kurye girişimi 16 ay gibi bir sürede 100.000 teslimata ulaştı. Ayrıca şirketin açıklamasına göre robotlar şu an 1000 civarı farklı şehirde farklı iş alanlarında kullanılıyorlar.

Starships Technologies’in Yakın Geçmiş Yol Haritası

Temmuz 2014 – Şirket kuruldu.

Ağustos 2014 – İlk robot prototipi oluşturuldu.

Kasım 2015 – Kamuoyuna tanıtıldı.

Haziran 2016- 5.000 km sınırına ulaşıldı.

Ağustos 2016 – 1.000.000 kullanıcıya ulaşıldı.

Ocak 2017 – Starship 17.2 milyon dolarlık fon duyurdu.

Mayıs 2017 – 50.000 km sınırına ulaşıldı.

Ağustos 2017 – 100 şehirde test edildi.

Eylül 2017 – 12.000.000 kullanıcıya ulaşıldı.

Ekim 2017 – 100.000 km sınırına ulaşıldı.

✓ Nisan 2018 – Milton Keynes’te dağıtıma başlandı.

✓ Haziran 2018 – Starship 25 milyon dolarlık fon ve yeni CEO Lex Bayer’ı duyurdu.

✓ Ocak 2019 – George Mayer Üniversitesi kampüsünde dağıtıma başlandı.

✓ Nisan 2019 – 50.000 dağıtım sayısına ulaşıldı.

✓ Ağustos 2019 – Starship 40 milyon dolarlık fon duyurdu.

✓ Ağustos 2019 – 100.000 dağıtım sayısına ulaşıldı.

 

9 kiloya kadar paket taşıyabilen otonom kuryeler depo noktasının 6 kilometre çapına kadar hizmet verebiliyorlar. Alışkın olduğumuz online sipariş uygulamaları gibi bir akıllı telefon uygulaması üzerinden sipariş verebiliyor ve teslim alana kadar robotun hareketlerini takip edebiliyorsunuz. Robot teslimat noktasına ulaştığında uygulama uyarı veriyor ve gidip kilidini açarak paketinizi alıyorsunuz. Geceleri veya olumsuz hava şartlarında da hizmet verebilen robotlar olumsuz bir durum yaşandığında görevliler tarafından uzaktan erişimle kontrol edilebiliyorlar. Drone’lar da otonom teslimat konusunda adından oldukça fazla bahsettiriyor fakat hava trafiği faktörü onları bu yarışta bir adım geride bırakıyor. Starships’in otonom kuryeleri yaya hızında hareket ettği ve yaklaşık 45 kilo civarı olduğu için gündelik hayatta herhangi bir kazaya yol açmaları da pek mümkün görünmüyor. Ayrıca elektrikle çalıştığı için çevre dostu olduğunu da unutmamak gerek.

Skype’ın kurucuları Ahti Heinla ve Janus Friis tarafından 2014 yılında başlatılan Starships Technologies’in hedefi 2021 yılının sonuna kadar 100 üniversitede aktif olmak. Şu an salgının restoranları kapanmaya zorlaması da bunun gibi girişimlere büyümelerini hızlandırma şansı veriyor. Şirket Arizona, Tempe’de otonom gıda dağıtımı başlattı. 30’a yakın otonom kurye 10.30 – 20.30 saatleri arasında birkaç yerel restoranla anlaşmalı olarak hizmet verecek.

Temassız teslimat talebi son haftalarda katlanarak arttı. Daha fazla insan evde daha fazla vakit geçirirken ve yerel işletmeleri desteklemenin yollarını ararken Tempe’de hizmet vermeyi dört gözle bekliyoruz. Robotlarımız 5 ülkede otonom teslimatlar yapıyor ve robotlarımızın herkes için hayatı biraz daha kolay hale getirebileceği fikri bizi mutlu ediyor.”

-Starships Technologies’te iş geliştirici olarak çalışan Ryan Tuohy

 

Gün geçtikçe lojistik devlerinin iş birlikleri ve otonom çözümlere yönelimi artıyor. Daha düşük maliyetli, daha güvenli ve daha pratik teslimat yapmayı kim göz ardı eder ki? Geleceğin elimizden bazı meslek gruplarını ve iş alanlarını alabileceğini hep konuşuyoruz, yapay zekâ ve robotlarla alakalı evham yapılan başlıca konulardan biri bu. Son gelişmelere bakılırsa da lojistik sektörü bundan ilk etkilenecek alanlardan birisi olacak gibi görünüyor.

Kaynak: TechCrunch

Share:

administrator

Yıldız Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan Kardelen, yeni filmler ve müzikler keşfetmenin yanında teknolojik yenilikleri takip etmekten büyük keyif alıyor ve kendisine ilginç gelen şeyleri Gelecek Burada için yazıyor çiziyor, hatta bizzat Gelecek Burada'nın podcast yayınlarını yürütüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir