Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle, önceleri sadece filmlerden ya da kitaplardan aşina olduğumuz bilim kurgu evreni hayatımızın gerçekliği haline gelmeye başladı. Bu evrenin olmazsa olmazı uçan arabalar henüz yok fakat onların yerini şimdilik otonom araçlar aldı. Son dönemde önemli markalarla partnerlik haberlerinin artması, araçların test sürüşüne hatta trafiğe çıkarılıyor olması otonom araç sektörünü popüler hale getirdi. Geçtiğimiz günlerde Roborace yarış serisinde yaşanan talihsiz bir kazayla otonom araçlar tartışmalara sebep oldu.
Elektrikli Araç Yarışı
Halen test aşamasında olan otonom araçlar Roborace ile rekabet edecebilecekleri bir platform buluyor. [tooltip tip=”Elektrikli araç yarış serisi”]Formula E[/tooltip] tarafından kullanılan cadde pistlerinde gerçekleştirilen yarışlarda otonom araç teknolojisinin dünyaya tanıtılabileceği ve geliştirilebileceği bir platform oluşturuluyor. Roborace’de yarışan takımlar, motor ya da diğer teknik parçalarla değil, sadece yazılımıyla ilgileniyor. Teknik tüm özellikler aynıyken ve gerçek bir sürücü yokken aracın pistteki başarısı tamamen takımın yazılım mühendisleri tarafından sağlanıyor. Yazılım mühendisleri aracın karar veren “beynine” çevrede ne olup bittiğini anlatmak için sensör, radar ve kamera kullanıyor.
“Yapay zekâlı pilotlar gerçekten geleceğin yarışçıları ve yıldızları. Aracın içinde her zaman yapay bir pilot var. Bu pilot algılamaktan, düşünmekten, karar vermekten ve harekete geçmekten sorumlu.”
– Roborace’in Teknik Danışmanı Bryn Balcombe
Roborace motor sporlarını otonom araçların tanıtımını yapmak için yaklaşık 2 yıldır kullanıyor. Bugüne kadar topladıkları ilgiden memnun olan takımlar ve yarış sponsorları 29 Ekim tarihinde gerçekleştirilen canlı yayında yaşanan bir kazayla sarsıldı. İsviçreli ekip Acronis SIT Autonomous’un aracı, yarış turuna başlamak için sıraya girdi ancak hemen akabinde 90 derece dönerek duvara çarptı.
Roborace’de Yarışan Otonom Araçların Özellikleri
Roborace ekiplerinin her biri aynı araçlarda çalışacak kendi otonom sürüş yazılımını geliştirmeyi amaçlıyor. Şu anda Roborace, DevBot 2.0 adlı bir araç kullanıyor. Team Arrival ileTechnical University of Municholmak üzere iki takım var. Serinin merkezinde ise Robocar isimli sürücüsüz araçlar yer alıyor. Takımların araçlarında saniyede 24 trilyon bilgi işleyebilen bilgisayar sistemleri yer alıyor. Araçlar tamamen elektrikli, 402 beygir güç üretebiliyor ve bünyelerinde birçok kamera ve sensör bulunuyor. Tüm bu ileri teknolojiye rağmen kazanın tek açıklaması yine bu ileri teknoloji sistemden kaynaklanan bir arıza olarak gösteriliyor. Çünkü araç uzaktan kontrol edilmiyor; yarış başladıktan sonra tek komuta mekanizması yapay zekâ sürücüsü tarafından sağlanıyor.
Bir başka talihsiz detay kazanın ilk defa Twitch üzerinden yayınlanan yarışta meydana gelmiş olması. Otonom araç teknolojisine mesafeli birçok kişi olayın negatif kısımlarına odaklandı ve bu teknolojinin yaygınlaşması için daha çok zamana ihtiyacımız olduğu sonucunu çıkardı.
Roborace is the world first driver-less/autonomous motorsports category.
This is one of their first live-broadcasted events.
This was the second run.
It drove straight into a wall. pic.twitter.com/ss5R2YVRi3
— Ryan (@dogryan100) October 29, 2020
Motor sporları tehlike ve riskin her zaman söz konusu olduğu bir alan; her yıl bir sürü sporcu yarışlarda yaşamını kaybediyor ya da ciddi badireler atlatıyor. Roborace ise sadece yapay zekâ yazılımlarının rekabet ettiği insansız bir yarış pisti; dolayısıyla risk sadece araçlar için mevcut. Olası tehlikeler sadece maddi bağlamda zarar verebilir. Geçtiğimiz Alfa sezonunda herhangi bir olay yaşanmazken, bu yılki Twitch açılışı ise bu ilginç kaza ile başladı. Gelecek dönemler için otonom araç sektöründeki gelişmeler önemliyken, yapay zekâ sürücülerinin rekabet ettiği yarışlar ilgi çekici görünüyor.
Kaynak: thedrive.com