Çin’de trafik yoğunluğu ve hava kirliliğinden dolayı farklı alternatifler için arayışlar olduğundan bahsetmiş ve küçük elektrikli araçlara olan ilgiyi aktarmıştık. Elon Musk’ın kişisel çabaları ve yatırımları ile başlayan otomotivde elektrik devrimi, içten yanmalı motorlar yerine bataryaları tercih etmeye başlamamızı sağlamıştı; bu süreç, sürücülerin oyun dışı kalması (Otonom araçlar) ve araç boyutlarının küçülmesi ile paralel olarak devam ediyor.

3 boyutlu yazıcı materyali üreticisi Polymaker ve elektrikli araç firması X Electrical Vehicle (XEV) ortaklığıyla tanıtılan LSEV isimli araç, otomotiv sektöründe bir alışkanlığı daha değiştirerek devrimin 3. dalgasını tetikliyor olabilir.

Henüz yeni tanıtılan ve yıl sonunda üretimine başlanarak 2019 ikinci çeyreğinde kullanıcılara teslim edileceği belirtilen LSEV’in camlar, şasi ve koltuklar haricindeki görünen tüm kısımlarının 3D printed olduğu söyleniyor. Maliyeti %70 düşüren ve aracın sadece 3 günde üretilebilmesini mümkün kılan 3 boyutlu yazıcı teknolojisi (FDM), ilk defa bir otomobilin seri üretiminde kullanılmış olacak.

7500$ veya 10000$ bir maliyetle piyasaya çıkması beklenen elektrikli aracın normalde yaklaşık 2000 parça olması gereken plastik kısımları 57 parçaya düşürülerek üretilmiş. Bir aracın konvensiyonel yöntemlerle planlama, testler ve seri üretim süreci 3 ile 5 yıl arasında sürerken 3B yazıcı ile sadece 3-12 ay gibi bir sürece sıkıştırılabiliyor olması yakın zamanda araç kültürümüzü olumlu mu yoksa olumsuz mu etkileyeceğini kestirmek pek mümkün değil.

“3B yazıcının bizim sürecimize birçok katkısı var. Özetlemek gerekirse; yaratıcılığa özgürlük tanıyoruz. Sadece müşterilerimiz değil aynı zamanda halkın da otomobil geliştirme sürecine dahil olması için bir fırsat olabilir. Bugün endüstriyel üretimde araçların nasıl yapıldığını da değiştirebiliriz. Bir fabrika inşa etme yatırımı çok daha düşük oluyor. Sadece otomobil için değil diğer projeler için de en verimli üretim yolunu yaratıyoruz.”–Stanley Lu – XEV CEO’su

1,5 metre yükseklik, 2,5 metre uzunluk, 1,3 metre genişlik ve 450 kilogram ağırlık gibi teknik özelliklere sahip olan araçta, baskı dünyasının en çok kullanılan filamenti olarak bilinen PLA (polilaktik asit), geliştirilmiş NYLON ve hem esnek hem de dayanıklı olmasıyla tercih edilen TPU olmak üzere 3 farklı filament kullanılmış.

Clean Technica’ya göre; tıpkı daha önce 2 kişilik elektrikli araç Baojun e100’ın piyasaya 15.000 dolara çıkmasına rağmen Çin hükümetinin elektrikli araç teşviği sayesinde kullanıcıya 7500 dolar civarında bir ücrete geldiği gibi; bu araç da Çin halkına yaklaşık 5000 dolara (Eğer orijinal fiyat 10.000 dolar ise) mâl olacak.

Ayrıca araç için şimdiden 5000’i Poste Italiane isimli posta hizmeti sunan bir şirket tarafından, geri kalan kısımı ise ARVAL isimli bir araç kiralama şirketi tarafından olmak üzere 7500’den fazla ön sipariş alınmış. LSEV normalde düşük hıza sahip elektrikli araçlar için kullanılan genel bir isim olduğu için aracın orijinal ismini öğrenmek amacıyla biraz daha araştırma yapmaya çalıştım ve üreticinin resmi sitesini aradım ancak bulamadım. Burada direkt olarak şirketin CEO’su ile röportaj yapılmasına rağmen yine herhangi bir siteye link yönlendirmesi yapılmamış. Günümüzde, 3B yazıcı ile elektrikli araç yapmak isteyen bir şirketin web sitesinin veya Twitter hesabının olmaması biraz şaşırtıcı geldi bana.

Son zamanlarda geleceğe dair üretilen araçların tarzları oldukça değişmeye başladı. Artık 4-5 kapasiteli kişisel araçlar yerine; farklı görevlere adapte olabilen otonom istasyonlar, 6-8 kişiye kadar insan taşıyabilen otonom taksiler veya sadece 1-2 kişiyi taşıyabilecek kompakt araçlar tanıtılıyor.

Yakın gelecekte; kendi araçlarımızı birkaç günde 3 boyutlu yazıcıda bastırıp kullanmaya başlayabileceğimiz, kullanmadığımız zamanlarda ise farklı insanlara kiralayarak kendi parasını karşılamasını sağlayabileceğimiz bir günlük kültüre sahip olabilir miyiz? Neden olmasın.

Kendi tasarımlarımızı ürettirip, aracı yapay zekaya teslim ederek otonom şekilde ilerlemesini istemek pratikte ne kadar işlevsel olacak? Büyük araç şirketlerinin “Hem dilediğiniz şekilde tasarım hem de sadece 6 gün içerisinde eve teslim” şeklinde tanıtımlar yapacağı günlere ne kadar uzağız acaba? Üretmesi ve değiştirmesi bu kadar kolay olan bir şeyin; tüketim çılgınlığı içerisinde ömrünün ne kadar uzun olacağı ve ‘çöplüğe dönen dünyamıza’ nasıl etkilerde bulunacağı da kültürel olarak ele alınabilecek soru işaretlerine eklenebilir.

Kaynaklar ve ileri okuma: DailyMail – Cleantechnica – Fortune – Webrazzi – CNBC

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.