”Bakkal mahallenin kalbidir. Mahallenin kalbini söküp almak istiyorlar. Bizi biz yapan değerlerle oynuyorlar İskender. Anılarımızı silmek, geleceğimizi gölgelemek, bizi hayata küstürmek istiyorlar İskender”
Şu an, iki eski Google çalışanının başlattığı yeni girişim Amerika’da tam da bu etkiyi yaratmış durumda.
Genellikle göçebeler/mülteciler tarafından işletilen ve 7/24 saat hizmet vermesiyle, halk dilinde Bodega olarak bilinen mahalle bakkallarının yerini alacağına dair endişe yaratan bir girişim olan, aynı isme sahip “Bodega”; apartman, ofis ve spor salonları gibi toplulukların bulunduğu nezih ortamlara; gelişmiş bir otomat alternatifi olarak geliyor.
Şirketin kurucusu 13 yıllık Google çalışanı olan McDonald’ın, blog yazısında belirttiğine göre FastCompany’de çıkan “Bodega mahalle bakkallarını bitirecek” alt metinli haber ile birlikte Amerika’da çok fazla konuşulmuş olması (Youtube’a “Bodega” yazarak örneklerini görebilirsiniz) hiç de doğru değil. Zira, Bodega şirketi 1,5 metrelik genişliği ve 8 metrekarelik ürün haznesi ile bir mahalle bakkalı ile yarışamayacağının farkında. Asıl amaç; spor salonlarında, orada bulunan insanların sık kullandığı ürünlerin belirlenip alışverişin dışarıda yapılmasını engellemek veya bir ofiste çok sık ihtiyaç olunan kalem, çikolata vb. gibi ürünlerin çalışanların elinin altında olması gibi avantajları hem müşteriler hem de Bodega’ya sahip olacak işletmeler için sunmak. Ancak McDonald isim seçimi konusunda “Yanlış olup olmayacağını düşündük ve olmadığına karar verdik ancak yanılmışız galiba” notunu da eklemiş.
Bodega İspanyolca’da “Bakkal”, “Şarap Mahzeni”, “Kiler” gibi anlamlarda kullanılır
Yakınlarda bakkal-market bulunmayan apartmanların veya gecenin bir saatinde suyun bittiğinin fark edilmesiyle damacana siparişini beklemek yerine asansörle inip 1 litrelik suyu sadece telefonu göstererek alabilmek gibi kullanım alanları da şirketin vizyonunda yer alıyor. Ayrıca okullarda kullanılması durumunda öğrencilerin sahip olduğu otomatlar da birkaç seviye birden atlamış olur.
Yani; genel odağı kahve-kek olan bir kafe işletmecisinin kahve tasarımlı defter-kupa-bileklik tarzı ürünler de satmak istemesi durumunda bunun için bir eleman almasına veya ürünlerin satışıyla ilgilenmesine gerek kalmayacak. Sonuç olarak bu konuyu evham kategorisinde değerlendirmek zorunda kalsak bu küçük esnafı bitireceğine dair değil işsizlik sorunu yaratacağına dair bir endişe olurdu.
Çalışma prensibi ise oldukça basit: Bodega’yı telefonunuzla açıyorsunuz ve yapay zeka sayesinde elinize aldığınız ürün sepetinize ekleniyor ve kapağı kapattığınızda otomatik olarak kredi kartınızdan ödeme alınıyor. Bu küçük otomat-bakkalların yapay zekaya ve her açıyı görebilecek şekilde 5 kameraya sahip (Bu bilgi verilmemiş, görsellerden anladığım kadarıyla rakam verdim) olmaları nedeniyle hırsızlık olayının gerçekleşmesi oldukça zor görünüyor. Bu tarz bilgisayarlı görme ve yapay zeka uyumuyla çalışan kasiyersiz market çalışmalarından burada bahsetmiştik.
Amazon’un insan etkileşimi olmadan kargo teslim almayı hedefleyen girişimi Amazon Hub‘ı da göz önünde bulundurursak, insanların çok ihtiyaç duymadıkça birbirleriyle etkileşime geçmediği, kendi mahallesinde hala apartmanında tüm ihtiyaçlarını giderebildiği bir geleceğe doğru gidiyoruz gibi duruyor.
Bodega’nın şu an bulunduğu konumları burada görebilirsiniz:
Kaynak ve ileri okuma seçenekleri: TheGuardian – Fastcompany – Dünyahalleri – Youtube