Eğlence dünyasında yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi de biletlerin karaborsaya düşmesi. Futbol maçlarında da sıkça gördüğümüz sorun konserlerde daha ciddi boyutlara çıkabiliyor. Bazı şirketler bu konudaki sorunları blockchain ile çözme niyetinde.

Bitcoin ile birlikte adını duyuran veritabanı teknolojisi blockchain üzerine yazılan kayıtların manipüle edilememesi ve silinememesi ile biliniyor. Yani blockchain üzerinde bir bloğa kaydedilen bilgiler asla silinememekle birlikte gelecek bloklarda değiştirilmesi halinde ilk kayıt hala erişilebilir yani control edilebilir durumda oluyor. Bu da bugün yazdığımız Hasan isminin 3 gün sonra Hasan Hüseyin olarak değiştirilmesi durumunda bugünkü kayıtlara baktığımzıda Hasan Hüseyin yerine Hasan şeklinde göreceğimiz anlamına geliyor.

Ekim ayında yapacağı Our Music Festival (OMF)’in bilet satışlarını blockchain (Ethererum) üzerinde yapacağını duyuran DJ Justin Blau (3Lau), bu geliştirme için Singular DTV ile ortaklık gerçekleştirmiş.

Henüz satışa çıkmayan biletlere erişim açıldığında hem fiat (gerçek) para hem de kripto paralar ile satin alınabilecek ve bilet sahipleri dilediği gibi biletlerini başkalarına aktarabilecek. Karaborsacılığı büyük oranda engellemesi beklenen bu sistemle birlikte biletin ilk kullanıcısı her zaman kayıt altında olacağı için düşük fiyattan bilet toplayıp yüksek fiyata satma ihtimali azalacak ve bunu başarsa dahi tespit edilmesi bir hayli kolaylaşacak.

Bunu sadece karaborsa engeli olarak görmediğimiz takdirde blok zincirinin eğlence ekosisteminde büyük bir fark yaratacağını görebiliriz. Zaten daha önce de birçok kez bahsettiğimiz üzere blockchain gibi bir teknoloji ile kullanıcılara özel kampanyalar, indirimler ve kullanıcılar arasındaki etkileşim yükseltilerek günümüze kadar asla oluşturulamamış bir platform kurulabilir. Zira  bu sistemde biletlerini alan insanlar konserler konusunda olumlu veya olumsuz geribildirimlerde bulunarak OMF token kazanabilecek veya gelecek konserler için indirim şansı yakalayabilecek.

Karaborsa ile ilgili problemlerde ismi sürekli karşımıza çıkan Ticketmaster; OMF için büyük bir ‘esin kaynağı’ iken öte yandan geçtiğimiz günlerde hacklendiği gündeme gelen Biletix tarafından yapılan açıklamaya göre bu güvenlik açığına da sebep olan taraf olarak karşımıza çıkmış oldu.

Büyük vaatlerle karşımıza çıkan blok zinciri teknolojisinin insanlar tarafından fazla bilinmemesi bugünkü en büyük eksiklerinden birisi iken kripto para borsalarındaki fiyat değişimlerinin yüksek olması da bu tarz kullanımlar için riskli olarak görülebiliyor.

OMF Token, birçok soruna çözüm getirmesiyle birlikte yeni sorunlarda da doğurabilir ancak teknolojilerin ana akım haline gelebilmesi için birtakım sıkıntılarla baş etmesi, bazı sorunlar yaratması ve birkaç kişiyi kurban etmesi gerekiyor diyebiliriz.

Biraz tedbirli olmakla birlikte paranoyak olmanın dünyamıza bir şeyler katacağını düşünmüyorum.

OMF Token bu alandaki tek girişim değil. aventus.io ve blocktix.io da eğlence dünyasındaki bilet sorununa çözüm arayan girişimler arasında.

*Bahsi geçen 3 blockchain girişimi de yatırım tavsiyesi değildir ve derinlemesine incelenmemiştir. Gelecek burada, bizim çizdiğimiz veya bizim için çizilen geleceği incelemekle ilgilenir.

Kaynak: Futurism

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir