Bazen örümcek ısırığıyla süper güçler edinirsiniz, bazen de…

Rice University’den makine mühendisleri cümlemizi ölü örümcekleri nekrobotik tutuculara çevirerek tamamlıyor, yani nekrobot adını verdikleri minik robotlara. Eğer ki araknofobiniz varsa, bu içerik sizin için tetikleyici olabilir. 

Bilim ve teknoloji birlikteliği bizi her geçen gün şaşırtmaya devam ediyor. Hatta bu içerik ve benzerleri özelinde dehşete düşürme tabirini de kullanabiliriz. Biz NFT’lerin ve metaverse’in peşinde koşarken, çok uzaklarda araştırmacılar ölü örümceklerin hidrolik basınç kullanılarak robotik bir kavrayıcı olarak kullanılabilmesinin yollarını arıyor.

Neden ölü örümcekler?

Yumuşak robotik (Soft robotics) kavramını duymuş muydun? Robotik biliminin bir alt dalı olarak görülen yumuşak robotik, canlılardan ilham alarak üretilen robot parçaları üzerine çalışıyor. Doğanın muazzam dengesi sayesinde sayısız yetenek geliştiren canlılar, çeşitli amaçlar için üretilen robotlara ilham veriyor. Yazımıza konu olan ölü örümcekler de bir takım nedenlerden ötürü araştırmacıların dikkatini çekti ve bilimin çarkı tıkır tıkır işlemeye başladı.

Rice Üniversitesi tarafından paylaşılan nekrobot oluşumuna dair bir süreç diyagramı

Daha önce ölü bir örümcek gördüysen, çok bacaklı olan bu canlının öldüğünde top gibi kıvrıldığını fark etmişsindir. Çevik bir canlı olan örümcek hareket edebilmek için kan basıncını kullanır. Kalbi durduğunda ise hareket etmek için ihtiyaç duyduğu hidrolik basıncı kaybeder ve top gibi kıvrılır. Eğer laboratuvarda canı sıkılan bir robotik araştırmacısıysanız, hava dolu bir şırınga ile örümceklerin eklemlerine hayat vermek gibi yaratıcı çözümler üretebilirsiniz.

Akıl vermek gibi olmasın ancak süreç gerçekten basit bir şekilde ilerletildi. Ölü bir kurt örümceğe süper yapıştırıcı ile sabitlenen bir şırınga aracılığıyla örümceğin hidrolik haznesine hava verildi. Ortaokul fen deneylerini aratmayan bu girişimin sonucunda nekrobota dönüşen örümcekler vücut ağırlıklarının %130’unu kaldırabilecek hale geldi. Üstelik tercih edilen malzemelerin aksine orijinal canlı vücudu biraz aşınma ve yıpranmaya rağmen 1000 tekrardan daha fazlasına dayanabilecek kadar esnek ve güçlüydü.

Şırıngayla hidrolik basıncı dengelenen bir kurt örümceği

Yumuşak robotiğin muhtemel geleceği ne gibi sonuçlar doğurabilir?

Yumuşak robotik oldukça eğlenceli bir alan çünkü daha önce kullanılmayan çalıştırma ve malzeme türlerinden yararlanıyoruz. Mesela örümcek kullanmak gibi. Kesinlikle daha önce kullanılmamış ama çok fazla potansiyele sahip olduğundan emin olduğumuz bir şey.

             – Rice Üniversitesi Makine Mühendisliği Yardımcı Doçenti Daniel Preston

Bir canlının öldükten sonra bir mühendislik projesinde değerlendirilmesi biraz garip hissettirse de bugün geliştirilen çoğu mekanik ürün doğadan ilham alıyor. Doğada var olan ilham kaynaklarının ta kendisinden yararlanmak, işlevsellik için gereken mükemmel mimariyi elde etmemizi sağlayabilir. Preston’ın da belirttiği gibi yumuşak robotik alanı büyük bir potansiyel taşısa da, hem söz konusu hem de gelecek çalışmalar için araştırmacılar kesinlikle yeniden canlandırma gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çiziyor. Bu durumu yalnızca yaşam döngüsünü tamamlamış eklem bacaklıların bilime hizmet etmesi gibi düşünebiliriz. Yine de yakın zamanda nekrobotik tutucuları AVM’lerde yer alan oyuncak yakalama makinelerinde göreceğimizi sanmıyoruz.

Kaynak: Futurism

Share:

administrator

Yıldız Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan Kardelen, yeni filmler ve müzikler keşfetmenin yanında teknolojik yenilikleri takip etmekten büyük keyif alıyor ve kendisine ilginç gelen şeyleri Gelecek Burada için yazıyor çiziyor, hatta bizzat Gelecek Burada'nın podcast yayınlarını yürütüyor.