100 yıl önce Einstein bize kütle çekimin uzay-zamanı nasıl bükebildiğini gösterdi. Denklemleri, yeterince ağır ve küçük olan cismin bir olay ufkuna sahip olacağını söylüyor. Olay ufkundan kara delik yazımızda bahsetmiştik. Kısaca özetlemek gerekirse, yeterince yaklaşıldığında ışık bile olay ufkundan kaçamaz. Astronomlar bu cisimlerin var olduklarına dair dolaylı yoldan birçok kanıt elde etti, yani kara deliklerin uzayda bir yerlerde olduklarına oldukça eminler. Bunca kanıtın yanı sıra daha önce bir kara deliğin fotoğrafı hiç çekilmedi.

Avrupa Güney Gözlemevi’ne (European Southern Observatory) bağlı Olay Ufku Teleskobu ya da kısaca EHT (Event Horizon Telescope) ekibi 10 Nisan’da çok önemli bir konferans gerçekleştireceğini geçtiğimiz günlerde duyurdu. EHT, dünya üzerinde çeşitli yerlere konumlandırılmış dev bir teleskop ağı projesi ve Einstein’ın kütle çekim teorisini daha kesin olarak kanıtlamaya çalışıyor. Bunu bir kara deliği fotoğrafladığını açıklayarak başaracak gibi görünüyor ancak henüz kesin bir şey söylemek için erken.

 

Fotoğraflama işlemi için dünyanın her yanından veri alınmasının sebebi ise kütle çekim dalgalarının kara delikten bize ulaşana kadar düzleşiyor olması. Düzleşen dalgalar dünyanın içinden geçip gidiyor ve bir noktadaki tek bir teleskop bu dalgaların tümünü yakalamak için yetersiz kalıyor.

Dünyanın birçok yerinden canlı yayınlanacak bu konferansı biz merakla bekliyor olacağız. Sizin de takviminize not düşmenizi tavsiye ederiz.

Share:

administrator

Şu an fizik öğrenimi gören ve kalan zamanlarında yazan, çizen, dans eden ve geleceğini inşa eden ortalama bir birey

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.