Gelişen teknolojilere adaptasyon ve gelecekte oluşabilecek ciddi işsizlik problemine çözüm olarak eğitim şart.

Bu vurguyu sürekli yapıyoruz çünkü burada da görebileceğiniz üzere; birkaç yıl sonra milyonlarca şoförün, gemi mürettabatının veya emek işçisinin işsiz kalma ihtimali bir hayli yüksek. ODTÜ ve Türkiye Bilişim Derneği, kobilerin bu değişime adaptasyon sağlayabilmesi için “İşçi ve İşverenlerin Kapasitelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yoluyla Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi” çerçevesinde bilgeis.net adresinde herkesin ücretsiz ulaşabileceği, sertifikalı teknoloji ve çağdaş pazarlama eğitimleri vermeye başladı.

12 Ekim 2016’da imzalanan sözleşme ile başlayan proje bugünlerde aktif edildi ve hizmete açıldı. Şu anlık sadece 44 aktif ders bulunduran sistemde ay sonuna  kadar 100 ders barajına ulaşılması hedefleniyor. 3,4 milyon TL bütçe ayrılan proje sayesinde 3B yazıcılardan, programlama dillerine; pazarlamadan tasarım odaklı düşünce gibi konulara kadar inovasyonla beslenen her konuda yaklaşık 3 saatlik eğitim sonunda sertifika alınabilecek.

Sisteme girip biraz deneyimleme fırsatım oldu; konuların tane tane anlatılması; görme engelliler ve işitme engelliler için düzenlenmiş altyazı gibi avantajlarının yanı sıra derslerden sonra sınav yapılması ve ödev sistemi bulundurması sayesinde gerçekten işe yarar bir sistem haline gelmesi çok olası duruyor. Her öğrencinin birbirinin ödevini kontrol ettiği bir sistem düşünmüşler ki bu da herkesin kendisini geliştirmesine yardımcı olur.

Ders sırasında sol menüden not alma, sözlük, sesli not gibi özellikler de bulunuyor. Özellikle sözlük kısmında nerdeyse her kelimenin açıklamasının bulunması da olumlu bir özellik olmuş. Proje işveren ve işçiler için geliştirilmiş ancak öğrencilerin de girip yararlanmaması için bir engel görünmüyor.

Bu tarz bir projenin  geliştirilmesi ve sertifika ile desteklenmesi çok güzel. Benzer bir sistem Amerika’da freecodecamp adında özel bir topluluk tarafından yapılıyor ve tüm üyelerin birbiriyle tartışarak öğrettiği bir sisteme dönüşmüş. Eğer programlama konusuyla ilgiliyseniz ve ortalama bir İngilizce bilginiz varsa oraya da göz atabilirsiniz.


20 Temmuz 2017’de yapılan lansmanda aktarılan bilgiler:

“Esnaf ve Sanatkârlarımız için en büyük zorlukların başında teknolojiyi anlaması ve uygulaması gelmektedir. Diğer bir ifade ile günü anlamak, güne uygun metotlarla iş yapar hale gelebilmek çok önemlidir. Ülkemizde 1milyon 815 bin esnaf işyeri, ilimizde ise  92,754 esnaf işyeri var. Bunların büyük çoğunluğu küçük işletmeler. Ne teknoloji uzmanları, ne de teknoloji yöneticileri var. Böyle olunca işyerleri ile ilgili dijital dönüşüm için karar verecek olan yine esnaf ve sanatkâr işyeri sahiplerimiz. Onun için esnaf ve sanatkârlarımıza dünyanın gittiği noktayı, dijital çağı, dijitalleşmeyi anlatabilmek ve onların geleceğe hazırlanması açısından Bilgeiş projesini çok önemsiyoruz.”

“Bu çağın adına ister, ‘Bilgi çağı’, isterse ‘Dijital çağ’ deyin, tek emin olduğumuz şey değişimin ve dönüşümün hızıdır. Yaşadığımız çağda öğrenmeye her yerde ulaşabilmek ve sürekli öğrenmek gerekmektedir. Bütün bu gelişmeler kısa süreli ve az maliyetli eğitim ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Esnaf ve Sanatkârlarımız için de bu eğitimin mümkünse işyerlerinden ayrılmadan kesintisiz verilmesi gerekmektedir. Eğitimlerin ihtiyaca dönük olması, pratik ağırlıklı planlanması ve bu ekonomik sıkıntılar içerisinde ücretsiz olması önemlidir. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin faydalanıcısı olduğu İşçi ve İşverenlerin Kapasitelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yoluyla Geliştirilmesi, kısa adı Bilgeiş  Projesi ile bu istemlerimize yönelik çalışmaların yapılması tarafımızdan memnuniyetle karşılanmaktadır. Proje paydaşı olarak, odalarımıza üye esnaf ve sanatkâr işyeri sahipleri ile yanlarında çalışanların projenin e-öğrenme portalından istifade etmelerini çok önemsediğimizi  belirtmek isterim.”

“Rekabet gücümüzün artırılmasının yolu bilişimden geçiyor. Endüstri 4.0 denilen bir kavram, yeni ekonomiye doğru bir geçiş var. Bu geçişe ayak uydurmak zorundayız. Eğer ülkeler, devletler ayakta kalmak istiyorlarsa, tüm vatandaşlarının bu süreci sürdürmesi gerekiyor. Eğitim sadece okulda alınıp bitirilecek bir süreç değil. Hayatın sonuna kadar bu sürecin devam etmesi gerekiyor.”

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir