Beyindeki elektriksel aktiviteyi takip eden kulaklık, elde ettiği verileri yapay zekâ desteğiyle okuyucunun odağını artırmak için kullanıyor.
Zihninizi okuyabilen kulaklık
Boston merkezli nöroteknoloji girişimi Neurable’ın tasarladığı Enten isimli kulaklıklar, bir tür zihne hitap eden Apple Watch gibi değerlendirilebilir. Bu yüksek teknoloji ürünü kulaklıklar, beyninizi elektriksel aktivite için tarayan sensörlerle donatılmış. Girişimin geliştirdiği yapay zekâ algoritması ise bu sensörleri verilere dökerek Bluetooth bağlantılı bir uygulama aracılığıyla okuyucunun dikkatine yönelik çözüm üretiyor.
Örneğin sensörler dikkatinizin dağıldığını algıladığında Enten gürültü engelleme işlevini artıracak. Farklı bir seçenek olarak odaklanmanıza yardımcı olabilecek, akış halinde tutabilecek müzikleri önerecek. Tasarımcılar kulaklıkların düzenli olarak kullanılması halinde kullanıcıların durgun saatlerinden uzaklaşmalarına yardımcı olacak rutinler geliştirebileceğini öne sürüyor. Çevrenin dikkat dağıtıcı etkisini göz ardı etmeyen girişim, coğrafi konumu takip edebilme özelliği ile denetim yelpazesini genişletmiş oluyor. Örneğin, aç olmadığınız halde kendinizi atıştırmak için bahane ararken buluyor ve mutfağa doğru yöneliyorsanız, Enten tam da bu aşamada devreye girerek sizi mutfaktan uzak tutucu hatırlatmalarda bulunabilir. İrademize yapay bir müdahale diyebilir miyiz?
“En iyi noktamız, insanların nasıl performans gösterdikleri konusunda kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamak.” Neurable Kurucu Ortak Adam Molnar
Enten’in çıkış hikayesi
Adam Molnar ve kurucu ortağı Ramses Alcaide, Michigan Üniversitesi’nde yüksek lisans yaparken bu fütüristik nöroteknoloji girişimini hayata geçirmeye koyuldular. Nörobilim basitçe söylemek gerekirse beynin elektrik sinyallerini okumaya ve anlamaya dayanır. Bu ikili, sensörlerin laboratuvardan nasıl çıkarılacağı ve yine de güvenilir beyin verilerinin nasıl üretileceği konusundaki bulmacayı çözmeye odaklanmış.
“En iyi benzetme, verileri arabanız için yakıt olarak düşünmektir. Eğer bir Ferrari’niz varsa ve içine çöp atıyorsanız işler iyi gitmeyecektir.” Adam Molnar
İkili daha sonra gerçek yaşamdan veri toplamaya koyulmuş. Toplanan bu verileri analiz edebilecek bir yapay zekâ algoritması ile bir araya getirmiş. Tasarımcıların araştırmaları eyleme geçirilebilir önerilerle sonuçlanmış. Rapora göre, beynimizdeki nöromekanikler okunabilen düşük veya yüksek dikkatin göstergesi olan kalıplara sahip olduğundan bir dikkat ölçüsünün ne olacağına dair çerçeve çıkartılabilir. Tepki süresinin azaldığını görüp hatalı bir sonuç elde etmek algoritmaya dikkat dağınıklığının nasıl görünebileceğini öğretebilir.
Bu kulaklıkların ticari versiyonu elbette işlevinin incelik kazanmasına yardımcı olmak için kullanıcılardan veri toplayacak. Ancak Molnar, Neurable’ın güvenliğinin mutlak olmasını sağlamak için harici denetleyicilerle çalıştığını belirterek şirketin gizliliğe olan bağlılığını vurguluyor.
Gelecek yıl piyasaya sürülecek ve 400 dolara mâl olacak kulaklıkların aynı zamanda birinci sınıf ses kalitesi sunması da amaçlanıyor. Girişim bunu sağlamak için eski bir Bose yöneticisi ile çalışıyor. Bu kapsamda net mikrofonların, gürültü engelleme özelliğinin ve yüksek kaliteli seslerin var olduğu bir teknolojik cihazı tüketiciye sunmayı hedefliyorlar.
Kaynak: fastcompany, robbreport