Şehirlerdeki yaşam kalitemiz, merkezi yaşam alanlarındaki günlük tecrübelerimiz ve ‘çilelerimiz’ büyük bir değişim için hazırlanıyor.

Şu an için henüz etkilerini pek göremesek de otonom araçlar, big data, robotlar, nesnelerin interneti ve benzeri birçok kavramla sürekli karşılaşıyor ve bunların günlük yaşamımıza adapte olacağını okuyoruz. Siz okuyorsunuz, ben de her fırsatta yazıyorum. Ne zaman tam olarak gerçekleşecek bilemiyorum ancak ben sürekli okuduğum haberler aklıma geldikçe heyecanlanıyorum.

Ekran kartları ile tanıdığımız teknoloji şirketi Nvidia, derin öğrenme üzerine kurduğu ve bilgisayarlı görme-makine öğrenimi algoritmalarını mobil cihazlarda en düşük imkanlarla en yüksek performansla çalıştırmak üzerine kurguladığı Nvidia Jetson ile temellerini attığı akıllı şehirler projesine başlayalı birkaç ay oldu. 50 şirketin ortaklığıyla başlayan projeye geçen hafta Huawei ve Alibaba gibi iki güçlü firma daha dahil oldu.

Nedir bu akıllı şehir

Akıllı şehir için kısaca AI, AR, VR, Machine Learning, Deep Learning, Internet of Things ve Computer Vision gibi yeni, yıkıcı teknolojilerin koordinasyonuyla oluşturulmuş ve tüm bunların kullanılması ile daha kolay bir yaşam sunması istenen şehir ‘ütopyası’ diyebiliriz. Ütopya biraz yanlış bir kavram kalabilir, çünkü bu şehirler şu anda ütopya değil de yakın gelecekte tanıklık edeceğimiz bir hedef.

Akıllı şehirlerin tanımını yukarıdaki gibi yaptık ancak Nvidia’nın Metropolis projesinde sadece iki ana kavram var: Deep Learning ve Computer Vision

Nvidia, 2020 yılına kadar yaklaşık 1 milyar adet yenisinin de eklenmesini beklediği mevcut 500 milyon kadar kameranın potansiyelini daha iyi kullanmak istiyor. 2020 itibariyle saniyede 30 milyar, saatte 100 trilyon görüntü gibi imkanlara sahip olacak ‘şehirler’ bu görüntülerin analizini, bilgisayarlı görme ve derin öğrenme algoritmaları sayesinde,  yaparak yaşam alanlarındaki trafik, ticari kullanım (Reklamcılık), suçla savaş, kayıplar (Küçük çocuklar, Alzheimer hastaları veya evcil hayvanlar) gibi konulara çözümler üretebilmesini sağlayacak.

Bu kadar verinin kaydedilmesi, derlenmesi, yorumlanması ve kullanılması için ihtiyaç olunan işlem gücüne bulut sistemiyle çözüm getirecek olan ‘ekran kartı devi’ Nvidia, bu alandaki iddiası ile hem yakın geleceğimizde hayatımızdaki ciddi gelişmelere öncülük edecek hem de artık ekran kartı ile ünlenen ismini çok farklı alanlarda da duyuracak gibi duruyor. Ayrıca Deepstream adını verdikleri SDK ile yazılımcıların da bu algoritmaları kullanmalarını sağlayacaklar.

Kaliforniya merkezli şirketin geçtiğimiz aylarda Toyota ile yaptığı anlaşmayı da burada yazmıştık. O anlaşma sonucunda Drive PX, araçtaki otonom işlem gücünü karşılayacak sistem olacaktı. Yani Nvidia, Metropolis projesi ile tüm kameraları araçlara ve diğer ihtiyacı olan ‘sistemlere’ bağlayarak şehrin otomatik işleyen bir yapıya bürünmesini isterken bir yandan da araçların sisteminin çökmemesi, daha hızlı karar vermesi ve hacklenememesi için uğraşıyor. Bakalım yeni katılan Huawei ve Alibaba’nın katkıları ne olacak ve Metropolis projesinde bizi daha farklı neler bekliyor, göreceğiz.

Veri, modern yaşamın can damarıdır. Bugün dünya çapında 500 milyondan fazla kamera kayıt yapıyor ve bu sayı katlanarak artıyor. Bu insanların analiz etmesi imkansız olan bir bilgi tsunamisi yaratıyor.

AI, bu bilgiyi anlamanın anahtarıdır. Kamu güvenliği, trafik ve park yönetminiden kolluk kuvvetlerine ve şehir hizmetlerine kadar her şeyde daha kaliteli bir hizmet için verileri yakalama, inceleme ve analiz etme biçimimiz değişiyor. Nvidia Metropolis, bu AI devriminine liderlik ediyor ve size yıkıcı yeniliğin her türlü zorluklarına karşı daha akıllı, daha hızlı uygulamalarla karşılayacak araçları, teknolojileri ve uzmanlığı sunuyor.

Nvidia

“Avigilon, harekete geçmek için en gerekli anlarda kullanıcıların dikkatini çeken AI destekli gözetleme çözümleri ve video analizleri sunmaya devam ettikçe, NVIDIA’nın Metropolis platformunun potansiyelinden heyecan duyacaktır.”

-Avigilion teknoloji şefi Dr. Mahesh Saptharishi

“NVIDIA’nın uçtan uca Metropolis platformu, taşımacılıktan ticarete kadar birçok farklı endüstride daha akıllı ve daha güvenli uygulamalar oluşturmak için video akışlarına uygulanabilir. GPU destekli derin öğrenmenin yararı, daha derin kavrayışlar sağlarken verilerin hızlı ve doğru analiz edilmesidir.”

-Hikvision Araştırma Enstitüsü Başkanı Shiliang Pu

“Milestone’un yakında gelecek olan Video İşleme Sunucusu’nu NVIDIA Metropolis ile kullanan şehir yönetimi müşterileri, video-etkin IoT cihazları için derin öğrenme sürecinin başında yer alacak şekilde konumlandırılmış durumda. Bu metadata’nın değerini açığa çıkarmak akıllıca davranmak için akıllı bilgiler sağlayacaktır”

-Milestone Systems teknoloji başmühendisi Bjørn Skou Eilertsen

Kaynak ve ileri okuma: Nvidianews

 

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir