Otomotiv devi Toyota ile teknoloji devi NVIDIA, günümüzün yükselen yıldızı olan otonom araç piyasasında beraber söz sahibi olmaya çalışacak.
Elon Musk’ın atılımları, Tesla Motors aracılığı ile kaderi tamamen değişen ve seviye atlayan otomotiv sektöründe elektrikli araçların rüştünü kanıtlamasının ardından otomatik pilotlu araçlara sıra çoktan gelmişti. Artık tüm şirketler hem elektrikli hem de otonom olan bir otomotiv piyasasında kozlarını oynuyor.

Yapay Zeka (Artificial Intelligence), Derin Öğrenme (Deep Learning) ve Makine Öğrenimi (Machine Learning) gibi terimleri sık sık duyuyorsunuzdur veya duyacaksınızdır. Tüm bu terimler herhangi bir makinenin, bir insandan bağımsız şekilde tamamen kontrolsüz hayatta kalabilmesi ve görevlerini yerine getirebilmesini sağlamak üzere kurulmuş algoritmalar diyebiliriz. Bir arabayı örnek aldığımızda: Arabanın içinde biz olsak da olmasak da, hedeflenilen yere gidebiliyor olması, kırmızı ışıklarda durup, trafiğin durumuna göre hangi taraftan gideceğini seçebiliyor olması lazım. Ancak bu yukarıda bahsettiğimiz algoritmalar sadece bunları değil ayrıca bu arabanın geri dönüş yolunu da hesaplayarak hatta -biraz daha hayal gücü ile birlikte- dönüş yolundaki hava durumunu hesaba katarak toplam süreyi çıkarması, yolu buna göre seçmesi ve kendi kararını kendisi verip uygulamaya geçmesini de sağlayacak. Benim verdiğim örneğin çok basit kaçtığını düşünüyorum ancak ana fikri aktaracaktır.
Verdiğim örnekten devam edersek; bu araba tüm bu hesaplamaları yapay zekası sayesinde yapacak ancak ne kadar sürede? Belki de gidiş süresini; tüm parametreleri kullanarak (trafik, 10 dakika sonraki hava durumu, kalan yakıtın tasarruflu kullanımını hesaplama vb)** yaklaşık 1 dakikada hesaplar diyelim. Dönüş süresini de eklediğinizde bu sürenin yaklaşık 2 dakikaya çıkması mümkün.
İşte bu noktada devreye NVIDIA girecek. Japon devi Toyota’nın anlaştığı NVIDIA -teknolojiyi biraz takip ederek bilgisayar kullanan herkesin bileceği üzere- grafik kartları üreten bir firma. Bu noktada ipleri eline alan NVIDIA, Drive Px ile aracın tüm bu hesaplamaları çok çok daha hızlı yapması için çalışacak.

Aslında ileride önümüze çıkacak sorunlardan bir tanesi de araçların hacklenmesi veya virüs bulaşması olacaktır. Ki fazla sistem yüklemelerinde kasma gibi sorunlar da istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu bağlamda, hem dış güçlere karşı savunma yapmak hem de sistem çökmelerini en aza indirgemek için NVIDIA’nın bu hizmetleri kritik rol oynayacaktır.
**Bu noktada aracın hareket-hava sensörlerinden işlemcisine gelecek dönütler, aracın uydudan alacağı hava durumu, trafik durumu gibi bilgiler, kendi sisteminin stabilitesini ölçmesi ve belki de Bağdat Caddesi’ndeki bir trafik lambasından alacağı dönütü hesaplaması gerekecek. Tüm bu dönütlerle kendi iç bilgilerini oluşturup, verilen göreve göre bir rota çıkarması ve bunu geri sunması aslında çok ciddi zaman alabilecek ancak günümüz teknolojisinde saniyeler içerisinde olabilecek bir olay. Bu anlaşma ile birlikte ise saniyede 30 trilyona kadar öğrenebilme kapasitesi vaat ediliyor.
Kaynak: log.com.tr