Sürdürülebilirlik çalışmalarının dünyanın sayılı zenginlerinin ütopyalarını hayata geçirmekle sınırlı kaldığı; dünyanın genelinde yaygınlaşmadığı bu sebeple planlanan/hedeflenen etkinlik düzeyine bir türlü ulaşamadığını sizlerle paylaşmıştık. Bizim “Sürdürülebilirlik yalnızca zenginler için midir?” sitemlerimiz sizlere ulaşalı birkaç hafta geçmemişken benzer bir haber daha geldi: Earth 300 gemisi. Ancak yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğimiz detaylarıyla hepimizi şaşırtan bu gelişme zengin ütopyası sınıfında kategorize edilemeyecek kadar değerli görünüyor.
Aslında bu seferki projenin hedefi yalnızca sürdürülebilirlik konusuna katkı sağlamak değil. Kulağa biraz iddialı gelse de Earth 300 kendini “Nuh’un gemisi” olarak tanımlıyor ve dünyayı kurtaracağını söylüyor.
EARTH 300
Süper yat uzmanı Salas Jefferson’ın şirketi Iddes Yachts tarafından geliştirilen ve çevre araştırmaları için kullanılacak gemi bilim insanlarına da ev sahipliği yapacak. Jefferson keşif gemisinin tümüyle ‘yeşil teknolojiye’ sahip olduğunu ve tasarım aşamasının tamamlandığını duyurdu. Şimdilik sadece çizimlerine erişimimiz olan gemi tasarlandığı haliyle hayata geçirilebilirse bizi görsel olarak çok ilginç bir yapı bekliyor demektir.
Geminin boyu yaklaşık 300, yüksekliği ise 60 metre. Hacmi itibariyle 425 kişiye ev sahipliği yapması planlanıyor.
“Earth 300, Dünya’nın en büyük zorluklarıyla yüzleşmek için bilim ve keşfi birleştirecek.”
-Salah Jefferson
22 laboratuvar ve arka güvertesinde bir bilim küresiyle donatılan gemi, bilim insanları ve öğrencilere çevreci keşifler için ücretsiz hizmet sunmayı hedefliyor. Tam olarak bu yönüyle hepimize gelecek adına umut oluyor ve bir zengin ütopyası olmaktan ayrışıyor. Fakat tamamen kâr amacı gütmeyen bir yapı olmasını bekleyenleriniz varsa onlar için üzücü bir haberimiz var: Tabi ki kâr amacı da güdüyor.
Bir keşif gemisinde bilim insanı olmadan yürütülen faaliyetleri deneyimlemek isteyenler için “keşif gemisi turizmi” düşünülmüş. Lüks kamaralarından bazıları 10 günlük seyahat için 3 milyon dolar karşılığında turistlere kiralanacak.
Yüzde 100 karbonsuz olması planlanan Earth 300 nükleer enerji ile çalışacak.
Süper Yat Projesinin Asıl Hedefi İklim Krizi
Laboratuvarlar, bilim merkezleri varken gemi de nereden çıktı diye düşünüyorsanız süper yat projesinin asıl amacını açıklamamızda fayda var demektir. Bu gemide kansere çare aranmayacak, fizik çalışmaları ya da kimya deneyleri yapılmayacak. Dünya’yı tehdit eden en ciddi sorun olarak gösterilen iklim krizine çözüm aranacak.
Erimiş tuz reaktöründen güvenli ve sürdürülebilir atom enerjisi ile güçlendirilecek geminin tasarımı; yapay zekâ, robotik, makine öğrenimi gibi son teknolojiye sahip 22 laboratuvara sahip. Üstelik kuantum bilgisayar da süper yat içerisinde yer alacak.
Earth 300 CEO’su Aaron Olivera’nın denizde son teknoloji bir bilim üssü olarak tanımladığı gemi şimdiden piyasada heyecan uyandırmayı başardı. Konseptiyle bilim kurgu filmlerini aratmayan gemi CEO Olivera’nın vizyonunun bir ürünü. 2015 yılında Maldivler’de tüplü dalışa gittiğinde, okyanustaki aşırı asitlenmeden ölen mercanları görüp, okyanuslar olmadan yaşam olmayacağını ve iklim krizine ivedi bir çözüm bulunması gerektiğine kanaat getiren Olivera bu olayın etkisiyle Earth 300 projesini düşünmüş ve yatırım aramaya başlamış.
Birtakım Sonuçlar
Yazılarımızı genelde soru sorup sizleri düşünmeye iterek bitirmeyi seviyoruz. Fakat bu sefer kendi çıkarımlarımızı aktaracağız. Doğru mu düşünmüşüz, yanlış mı sizler karar verin.
Sürdürülebilirlik gibi çevreci akımlar yalnızca zengin ütopyası anlamına gelmiyormuş. Zengin insanların ya da markaların sahip olduğu imkânlarla yıkıcı teknolojiler birleştirilerek bilimsel çalışma yapmak isteyen akademisyen ve öğrencilere destek olarak çevre sorunlarına çözüm aranabiliyormuş.
İlham her yerdeymiş. İlham perisi Olivera’yı su altında tüplü dalış yaparken bulduysa hepimizin bir şansı olabilir.
Kaynak: robbreport.com