Son yıllarda oldukça büyük vaatlerle karşımıza çıksa da henüz yapay zekâ, blockchain ve 3b yazıcılar kadar ciddi bir etki yaratamamış olan sanal gerçeklik teknolojisi hayatımızda yer edinmek için küçük ama emin adımlarla ilerliyor.

Notre Dame, Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisiyle yeniden yaratılıyor

Geçtiğimiz yıl yaşanan şok bir yangınla kaybettiğimiz, Fransız gotik mimarisinin en güzide örneği olarak bilinen Notre Dame Katedrali, Paris’i ziyaret eden herkesin mutlaka gördüğü, bazılarının sırf görmek için Paris’e gittiği bir mimari eserdi. Birçok insanın henüz o deneyimi yaşayamadığını, yaşayanların ise tekrar ziyaret etmek istediğini göz önünde bulundurursak; bu alanda ciddi bir pazar doğabileceğini öngörebiliriz.

Öylesine şanslıyız ki, Notre Dame Katedrali, yanmadan yaklaşık 1 yıl önce tamamen taranmış ve 3B (3D) olarak kayda alınmış. Bugün, yetkili birim ile iş birliği yapan TARGO, Notre Dame için tamamen VR bir belgesel hazırlayarak Facebook’un sanal gerçeklik platformu Oculus Quest’te yayınladı.

Eğer bir sanal gerçeklik gözlüğünüz varsa Oculus Quest’e üye olarak belgesele erişebilir ve yangın anı ile başlayan ‘hikaye’nin devamında Notre Dame Katedralini gezme fırsatı da bulabilirsiniz.

Facebook, yayınladığı blog yazısında bu belgeselin yaratıcıları ile de bir röportaj gerçekleştirmiş, biz sadece VR teknolojisi ile ilgili önemli gördüğümüz kısmı aktaracağız, daha detaylı okumak için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Notre Dame Katedrali VR (sanal gerçeklik) ile yeniden doğuyor
Fotoğraf: Ali Müftüoğulları

Sizce VR ve AR, seyahat, eğitim ve kayıt alma alanlarını ilerlemeye nasıl devam edecek?

Chloé Rochereuil: Sürükleyici (immersive) teknolojilerin, insanların günlük yaşamlarında yapamayacaklarını yapmalarına izin vermenin harika bir yolu olduğuna inanıyoruz. İzleyicileri yangınla telef olmuş bir katedral gibi erişilmesi zor bir yere taşıyabilmek ve katedrali hayata döndürüp gözlerinin önüne getirebilmek kesinlikle iyi bir örnek. Sanal gerçekliğin farklı zamanları ve mekanları aynı anda birbirine bağlayabilme gibi çok derin, büyülü bir tarafı var. VR, kayıp dünyaları yeniden keşfetmemizi ve onları canlı hissetmemizi sağlıyor.

Victor Agulhon: Bu belgeselin, VR teknolojisinin seyahat, kültür ve eğitim için ne kadar önemli olabileceğini gösteren bir örnek olmasını umuyoruz: insanların erişilemez olanı hatırlamaları, yeniden yaşamaları ve keşfetmeleri için bir yol. Notre Dame’ı yeniden ‘inşa ederek’, gelecek nesillerin sonsuza dek VR’da yaşayabileceği bir katedral kesiti yakalamış olmaktan onur duyuyoruz.

İlginizi çekebilecek başka bir VR içeriği:

[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/universitede-vr-ile-cince-egitimi-donemi/”]Üniversitede VR ile Çince Eğitimi Dönemi[/button]

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir