Dünyanın en büyük besin firmalarından birisi olan Nestle, Japonya’da başlattığı ‘Sağlık Elçisi’ programı ile insanlara kişiselleştirilmiş besin önerilerinde bulunuyor.

Kişilerin DNA bilgisi, yapay zeka ve yiyeceklerinin fotoğrafının çekilmesi gibi 3 ana adım ile, herkesin kendine özel bir diyet listesi almasını sağlayan program şu an pilot uygulama olarak Japonya’da 100.000 kişi tarafından uygulanıyor. Eve gönderilen özel DNA ve kan alma kitleri ile birlikte yıllık 600 dolar gibi bir ücrete mâl oluyor.

Kullanıcıların evine gelen DNA ve kan alma kitini kullanarak fizyolojik bilgisine eriştikten sonra yedikleri her yiyeceği ünlü sosyal etkileşim platformu Line üzerinden fotoğraflamasını isteyen uygulama sonrasında yapay zeka -özel karışım besinler de dahil olmak üzere- besin önerilerinde bulunuyor.

 

“Program sayesinde, günlük olarak yeterli vitamin almadığımı fark ettim. Sarı kapsüllerden yememi tavsiye etti. Programa başlamadan önce uyanmakta zorluk çekiyordum” -Seiho Shiba

Son yıllarda Amerika’daki şekerleme ünitesini satan ve sağlığın farklı alanlarıyla ilgili birçok şirketi satın alan Nestle, gıda şirketlerinin gelecekte müşterilerinin sağlığını düşünmek zorunda olacağını ve herkesin bu tarz bir uygulama başlatacağını düşünüyor.

2016 yılında “Nutrition for a Better Life (Daha iyi bir hayat için beslenme)” isimli kitabında da gelecekteki besin alışkanlıklarına dair vizyonunu aktaran Peter Brabeck-Letmathe, şirketten ayrılmış olsa da tüm fikirlerini Nestle’ye bırakmış gibi duruyor.

“Using a capsule similar to a Nespresso, people will be able to take individual nutrient cocktails or prepare their food via 3-D printers according to electronically recorded health recommendations,” – Nutrition for a Better Life, 2016

Nespresso’ya bir kapsül kullanarak insanlar, bireysel olarak hazırlanmış kokteyller alabilecekler veya gıdalarını elektronik olarak kaydedilmiş sağlık önerilerine göre 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla hazırlayabilecekler”

Yakın gelecekte gıda şirketlerinin görevi kişiye özel en iyi tavsiyeleri yapacak yapay zekaları programlamak ve en çeşitli ‘filament‘leri çıkarmak olabilir. Tıpkı bugünkü ayakkabı firmalarının yakın gelecekte genel görevinin en iyi 3B tasarımları hazırlayarak internette satmaya çalışacak olmaları gibi. Yapay zeka, blockchain, 3B yazıcılar ve karmaşık gerçeklik elimizdeki tüm endüstrileri dönüştürecek. Önemli olan; insanlığın nasıl ayak uyduracağı. Bugün mimar öğrencisinden matbaa öğrencisine kadar herkesin dikkate alması gereken ve bir an önce bu konuda çalışmaya başlaması gereken yegane konu budur: Gelecek. Çünkü önceki sanayi devrimlerinin aksine; ilk defa tüm insanlığın bilgiye erişim hakkı ve kabiliyeti var.

Kaynak: Qz.com

İleri okuma: BloombergBakeryandsnacks

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.