Son zamanlarda dünyadaki arı popülasyonunda fark edilir bir azalma olduğu söyleniyor. 2015’te yayınlanan bu içeriğe göre; arıcılar son yıllarda arılarının %30 ile %90 kadarını kaybetmiş durumda. Einstein tarafından söylendiği iddia edilen söz ise bu durumun vahametini açıklıyor.

“Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz” -Albert Einstein

Tarım ekonomisine yaptığı polenleme katkısı ile yaklaşık 265 milyar dolarlık bir piyasayı etkileyecek olan arıların yokluğu; yaşam kalitemizi düşürürken birçok ürünün ücretinin artmasına sebep olabilir. Bu durumu telafi edebilmek için drone teknolojisinden faydalanabiliriz.

4

Her ne kadar arılarının neslinin tükenmesinin hem hayat standartları açısından hem de sosyokültürel açıdan bir felaket olacağını düşünsek de son yıllardaki arı popülasyonundaki düşüşün sebeplerinden birisinin kullanılan kimyasal tarım ilaçları olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda eğer bir gün arıların karantinaya alınıp nesillerinin devamı için farklı bir method uygulanması gibi bir fikre sahip olacak olursak; o gün, tarım ürünlerimizin polenlenmesi için bir alternatif ortaya koymuş olmamız gerekiyor.

Dropcopter firması tarafından geliştirilen Droney Appleseed isimli insansız hava aracı 300 dönümlük bir elma tarlasını 2,5 metre üzerinde gezerek polenledi. Daha önce badem ve kiraz bahçelerini polenleme tecrübesi de yaşayan start-up, ilk defa elma bahçesi polenlemiş.

Sadece nesillerinin tükenmesi durumunda değil, boş geçirdikleri soğuk bahar günlerinde de bahçenin zarar görmemesi adına bu drone’ların kullanılabileceği  vurgulanıyor.

“Bu olağanüstü canlıları korumak için harekete geçmezsek, dünyamız daha az renkli ve daha yalnız bir yer olacak.”
“If we don’t act to save these remarkable creatures, our world will be a less colorful and more lonesome place.” -Kelsey Kopec

 

With Bees Scarce, A Drone Pollinates A New York Apple Orchard

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir