Bir bilgiyi, bir olguyu veya bir oluşumu kendi gözlerimizle görmek; ‘çıplak gözle’ deneyimlemek insanoğlu için oldukça önemli bir gereklilik. Daha önce planetaryumların; insanlara verdiği ilham ve sağladığı bilgi transferinden bahsetmiş, evrenin keşfini tüm insanlığa aktarmak için güzel bir yöntem olduğunu söylemiştik.
NASA, Ames süper bilgisayar simülasyonları ile Chandra X-ışını Gözlemevi’nden elde edilen verileri birleştirerek, galaksimizin merkezinde ve çevresinde neler olduğunu gösteren 360 derecelik bir deneyim oluşturdu. Bu yeni simülasyon, Sagittarius A olarak bilinen süper kütleli kara deliğin sebep olduğu şiddetli rüzgarlardan etkilenen düzinelerce yıldız devini gösteriyor.
Bu 360 derecelik film, kullanıcının seçtiği herhangi bir yöne, merkezi süper kütleli karadelik olan galaksimizden galaksinin merkezine bakmak için eşsiz bir fırsat sunuyor.
Görselleştirmede, açık mavi ve mavi renkler on milyonlarca derecelik sıcaklıklardaki gazlarda oluşan X-ışını emisyonunu temsil ederken kırmızı renkler on binlerce derecelik sıcaklıklarla orta derecede yoğun soğuk gaz bölgelerini gösteriyor. En yüksek yoğunluktaki soğutucu gazı ise sarı renk temsil ediyor.
Kaynak: Phys.org