İstiklal Marşı gibi önemli eserlerin de içerisinde bulunduğu bir çok tasarımsal, düşünce ürünü halkın da katılımını sağlayarak yarışma usülü ile dünyaya kazandırıldı. İnternetin yaygın kullanımı sayesinde, sadece 100 yıl önce sadece binlerce insanın haberdar olabildiği yarışmalar bugün milyarlarca kişiye ulaşma şansına sahip.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Nebraska şubesi, Nebraska Üniversitesi’nin Biyomedikal Merkezi ve 3D LifePrints’in ortaklığıyla gerçekleştirilen Antimicrobial Space Challenge yarışmasında tüm dünyadan lise öğrencilerinin -3B yazıcı ile basılmak üzere- uzay görevlerinde kullanılması için bir medikal cihaz veya uzay araç-gereci tasarlaması isteniyor. Tasarımların baskı sürecinde Copper3D’nin PLACTIVE isimli antimikrobiyal filamenti kullanılacak.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’nda birçok mikrop ve bakterinin bulunduğu, astronotların ise sürekli azalan bağışıklık sistemi yüzünden uzay görevlerinde sağlık sorunları yaşadığı bilinen bir gerçek. Bu sorunu aşmak isteyen araştırmacılar öğrencilerin tasarımlarını değerlendirecek ve 3B yazıcıda basacak. 21 Ekim – 25 Ekim 2019 tarihlerinde Nebraska Üniversitesi kampüsünde yer alacak organizasyona fiziken katılamayan Amerika dışındaki öğrencilerin tasarımlarını uzaktan göndermesi ve finale kalması durumunda sunumunu uzaktan yapması da kabul edilecek ancak maalesef Amerika dışı öğrenciler için başvuru tarihi geçmiş [tooltip tip=”Türkiye’de hem yetkililerin halk-öğrenci katılımını benimsemesi hem de halkın bu tarz yarışmaları daha fazla takip edebilmesini sağlamak için, gördüğümüz güzel yarışmaları tarihi geçmiş olsa bile paylaşmaya gayret gösteriyoruz.”]durumda[/tooltip].

Jüri heyetinin gözden geçireceği kriterler ise şöyle:

  1. Yenilikçilik (inovasyon) / Özgünlük
  2. Uzayda kullanım için uygunluk
  3. Tasarım kalitesi
  4. 3B Basılabilirliği (Kalite, zaman, malzeme miktarı)

Seçilen en iyi 5 grup (finalistler), e-posta adresi aracılığıyla 21 Ekim’de Orta Avrupa Saati’ne göre 8:00’de haberdar edilecek ve 24 Ekim günü final sunumlarını yapmaları istenecek.

Daha fazla bilgi için yarışmanın resmi sitesine buradan göz atabilirsiniz.

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir