NASA, geçtiğimiz günlerde “gezegenlerarası koruma memuru” pozisyonunda işe alım yapacağını duyurdu. Birçoğumuzun böyle bir meslek olup olmadığı konusunda fikri bile yoktur. Koruma Memurluğu, 1967 yılında imzalanan “Dış Uzay Anlaşması” sonucunda ortaya çıktı. Şu an için dünyada yalınızca 2 kişi bu pozisyonda çalışıyor. Yıllık maaşlar 124,406 ila 187,000 dolar arasında değişkenlik gösteriyor.
Catharine Conley, Dünya’nın 2 gezegenlerarası koruma görevlisinden birisi.
Bu meslekte görev alan birisinin 2 temel görevi bulunuyor;
– Uzayın Dünya’yı kirletmesini önlemek.
– İnsanlığın, Dünya dışı cisimleri (gezegen vs.) kirletmesini önlemek.
Aslında bu görevin çıkış noktası insanoğlunun evreni keşfetme güdüsüne dayanıyor. Bilim insanları tarihin bir döneminde Mars’ın canlı formlara ev sahipliği yaptığı kanısındalar. Bu nedenle Mars üzerinde çeşitli araştırmalar gerçekleştiriyorlar. Kızıl gezegenin Dünyamız gibi bir zamanlar suyla kaplı olduğuna dair ipuçları keşif içgüdümüzü iyice pekiştiriyor.
Gezegenerden getirilen numuneler incelendiğinde yaşam formlarının varlığı hakkında net bir sonuca varılabilir. Ancak bu pek de kolay bir süreç değil. Uzayın herhangi bir noktasından Dünya’ya intikal edecek bir numune, insanlığa zarar verebilir. Veya insanlığın bir gezegende bıraktığı canlı kalıntı, başka bir araştırmacı tarafından yanlış teşhise sebep olabilir.
İşte NASA’nın yeni iş ilanı da burada devreye giriyor. Gezegenlerarası koruma memuru pozisyonunda çalışacak olan kişi, bu tarz tehlikelerin önüne geçilmesi için yeni prosedürler, protokoller ve ekipmanlar geliştirecek Planetary Protection (Gezegen Koruma) ofisinde görev yapacak. Ne kadar da havalı bir görev değil mi? Bir insan tüm insanlık için çalışıyor.
NASA’nın gezegenlerarası koruma memuru Conley görevini açıklamak için şu cümleyi kullanıyor:
“Mars’ın temas zincirini kır.”
Bu cümleyle kastedilen şey şu: Mars ile Dünya arasında oluşabilecek her türlü temas yolunun yok edilmesi, gezegenler arası izolasyon sağlanması.
Bu pozisyona sadece Amerikan vatandaşları başvurabiliyor. Bunun yanında başvuranların en az 1 yıl üst-düzey devlet memuru olarak çalışmış olmaları ve gezegenlerin korunması konusunda ileri düzey bilgi sahibi olmaları gerekiyor. İleri düzey fizik, mühendislik ve matematik dereceleri de adaylardan istenenler arasında. Daha pek çok şart var tabii.
NASA’nın bu konudaki çalışmaları bizleri oldukça heyecanlandırıyor. Hatırlayacağınız gibi NASA, bundan önce de göktaşlarına karşı aldığı önlem ile dikkatleri üzerine çekmişti.
Kaynak: Businessinsider