Son yıllarda, favori haber sitenizde gezinirken şu tarz bir habere mutlaka rastlamışsınızdır: “Araştırmacılar Dünya’ya çarpma ihtimali olan bir asderoid keşfetti.”. Bizleri pek de endişelendirmeyen bu haber, az da olsa gerçeklik payına sahip. Dolayısıyla bu konuda harekete geçmemiz gerekiyor. Neyse ki NASA, bu işi bizim yerimize üstelenerek parlak planını geçtiğimiz günlerde medyayla paylaştı.
Proje kapsamında asderoid’le çarpışması için gönderilmesi planlanan uzay aracının adı DART. Buzdolabı boyutlarındaki araç, John Hopkins Uygulamalı Fizik laboratuarı tarafından tasarlandı. Didymos sistemine 2022 yılı gibi gönderilmesi planlanan uzay aracı, Dünya’ya yakın asderoid’lere çarparak onların yörüngelerini kaydırmaya çalışacak. Uzay aracı çarpışma esnasında o kadar yüksek hızlara ulaşacak ki, saniyede 3.7 mil, yani bir kurşundan 6 kat daha hızlı hareket edecek.
Proje gerçekleşirse, asteroid’ler hakkında değerli veriler elde etmiş olacağız. Bu verileri, gelecek asteroid tehlikelerine karşı kendimizi korumak için kullanabiliriz. Proje henüz konsept aşamasında olmasına rağmen insanlık için önemi büyük.
Eski dönemlerde, bir asteroid’in Dünya’yı yok etmesinden endişe duyulurdu. Teknolojinin sağladığı avantajlarla bu endişe bir bakıma eriyip gidecek gibi gözüküyor. Ancak ne yazık ki yok olmayacak; yeni formlarda boy gösterecek. Örneğin yapay zeka, bugün bazı taraflarca gezegen için tehlike arz eden bir teknoloji olarak görülüyor. Nükleer veya biyolojik savaş da teknolojik tehdidin es geçilmemesi gereken yönleri arasında sayılabilir. Umarız bu korkutucu yok oluş senaryolarından hiçbiri gerçekleşmez.
Kaynak: Gizmodo